tirsdag den 27. juli 2021

Den romerske familie

 For nogen tid siden savnede jeg læsestof.  Jeg græssede lidt langs vore egne reoler. Der var flere bøger, jeg endnu ikke havde læst. Men jeg faldt over Ærens vej. En murstensroman på 715  sider + 75 sider med ordforklaringer. Første bind af Colleen McCollughs serie Den romerske familie. Det er ikke tit, jeg læser en bog flere gange, men den fik jeg lyst til at læse igen. 



 

 

I serien følger vi Julius Cæsar. Men i første bind ikke den berømte Julius Cæsar. Der er vi helt tilbage ved hans bedstefar. Den berømte Cæsar når end ikke at blive født i bind 1. Dvs. det gør han, for bind 1 slutter i år 100 f. Kr. – Cæsar er født i marts  år 100 f. Kr., men vi hører ikke om det.

 

 

                 Marius                      Sulla som ung                  Julius Cæsar

 

   

Ærens vej kredser om Marius og Sulla, og vi er helt tilbage ved krigen mod Jugurtha i Numidien. Det gav mindelser tilbage til gymnasietiden, hvor vi læste om Jugurtha og Massinissa i latintimerne.

 

Det var en ren fornøjelse at genlæse Ærens vej. Undervejs, når jeg kom til forskellige passager, huskede jeg dem pludselig fra første læsning – for en hel del år siden – og jeg kunne tænke, nå ja, og så er det, at nu kommer der til at ske det, at ….

 

Gajus Marius var ud af en rig adelsfamilie i Arpium. Da han blev sendt til Spanien som statholder blev han  rig. Og senere endnu rigere. Som statholder var hver eneste af de mange miner – sølv, guld, bly, zink, kobber, jern – enten helt eller delvis hans, og det betød yderligere, at han fik andel i alle de store foretagender, der arbejdede med alle former for handel, fra kornkøb, - salg, -fragt til bankvirksomhed og offentlige arbejder over hele Romerriget og i selve Rom.

 

Marius havde politiske ambitioner. Men han var ikke romer. Han var blot en italisk bondeknold, der ikke kunne græsk, som hans modstandere fra de fornemme gamle romerske familier sagde om ham.

 

Gajus Julius Cæsar derimod tilhørte en af de allerfineste gamle aristokratiske romerske familier. Ifølge overleveringen kunne familien spores helt tilbage til forfaderen Julus, som var søn af den trojanske prins Ænæas, som igen var søn af gudinden Venus. Ænæas var Roms mytologiske grundlægger. Men familien var forholdsvis fattig og havde derfor ikke spillet en rolle i Rom de sidste mange år.

 

For at sikre sine fire børn økonomisk tilbyder Cæsar en af sine døtre til den efterhånden halvgamle Marius (47 år), mod at han skal betale den anden søsters medgift og økonomisk  sikre de to sønners politiske karriere.  Vælg selv! Hvilken af de to vil du have? Marius indgår glædesstrålende aftalen og vælger den ældste Julia. Dermed bliver han en del af en ægte romersk familie, og vejen til det eftertragtede konsulembede er banet.

 

Sulla var af en fin gammel familie, men levede udsvævende og var ikke velset og var ikke specielt velhavende. Penge kom han imidlertid til, da han myrdede to elskerinder og den ene elskerindes nevø, efter at have sikret sig, at han var kommet  ind i deres testamenter.

Sulla blev gift med den yngste af Cæsars to døtre.

 

 Julius Gajus Cæsar, altså ham den  berømte, var søn af den ene af pigernes to brødre. Dvs. både Marius og Sulla var hans onkler.

 

Efter kampene i Nordafrika gjaldt det felttogene mod kimbrene og teutonerne. På Posletten og i Gallia Transalpina – det nuværende Sydfrankrig. Uh, der var mange latinske stednavne. De fleste kunne jeg godt genkende i deres nuværende italiensk og franske form, men mange måtte jeg alligevel slå op for at være helt sikker og især de italienske for at få dem præcist stedfæstet.

 

Sulla og Marius kørte parløb i mange år under de mange forskellige felttog. Begge var store generaler. Men senere blev de dødsfjender.

Sullas stræben efter også at blive Roms første Mand stillede dem på hver sin side i borgerkrigen, der senere fulgte.

 

 

Marius blev konsul i en sen alder, og helt bemærkelsesværdigt blev han valgt til konsul 7 gange. – Helt imod regler og skik og brug.  Mos majores, som var hele grundlaget for Ros. Og så endda ham, der var en NY Mand. Altså ikke ud af en de oprindelige gamle romerske familier.

 

Allerede under krigen i Nordafrika var Marius blevet spået, at han skulle blive konsul 7 gange. Han var ikke i tvivl om, at spådommen ville gå i opfyldelse, og derfor kæmpede han sig som 70-årig, efter to slagtilfælde og efter at være blevet bortvist fra Romerriget tilbage og lykkedes med at blive valgt den syvende gang. Men han var  nu en bitter mand, fordi han var blevet nægtet at stå i spidsen for et felttog mod den vældige kong Mithridates i Lillleasien og den efterfølgende bortvisning fra Rom.

Kort tid inde i hans 7. periode som konsul fik han et tredje slagtilfælde, der tog livet af ham. Men han nåede at tage grusom hævn over de fleste af sine fjender, og hans sidste styre var brutalt med mange mord. Men han havde sin styrke i sine veteransoldater og folket, der elskede ham.

 

Spådommen fra tiden i Afrika indeholdt desuden en tilføjelse, nemlig at efter Marius ville der komme en mand, som ville komme til at overstråle ham. Marius var ikke i tvivl om, at det var hans nevø Gajus Julius Cæsar, som var et usandsynligt intelligent og smukt barn. Som en af sine sidste gerninger udnævnte Marius den 13-årige Cæsar til Flamen dialis for dermed at spænde effektivt ben for en militær og politisk karriere. Flamen dialis måtte nemlig ikke bære våben, komme i nærheden af jern, komme i nærheden af døde,  ikke ride på en hest.

 

Hvervet med at tjene guderne var livsvarigt. Men nogle år senere lykkedes det Cæsar at slippe ud af denne klemme, da nogle af hans indflydelsesrige venner gik i brechen for ham for at bevise, at der var sket fejl ved hans indsættelse.

 

Da Sulla år senere kommer til magten, bliver hans styre på ingen måde mindre hævngerrigt  - ja ondsindet. Under ham kom der lange lister over folk, der blev proscriberet - dvs. de blev sendt i eksil og fik frataget al ejendom. Undertiden kunne de også fratages deres romerske borgerskab - den værste straf overhovedet, og dette kunne også gælde deres familie - hustru og børn. Så var familien virkelig dømt til glemsel.

Også Sulla forsøgte - lige Marius - forgæves at holde Cæsar nede. Men nu foregriber jeg begivenhedernes gang.

 

I bogreolen stod kun bind 1 af det store værk, som er i 7 bind – alle på omkring 700 sider. Jeg har åbenbart ikke været så optaget af bogen, at jeg har købt efterfølgeren / efterfølgerne.

 

Men nu blev jeg alligevel nysgerrig på fortsættelsen. Så jeg gik på bibliotek.dk. Her var det lidt besværligt at få et overblik. Ved en del af posterne stod blot serietitlen Den romerske familie.

Jeg prøvede mig lidt frem, klikkede på et par stykker. Så gik der nogen tid, men en dag modtog jeg Cæsars kvinder -  dvs. bind 4. Men pyt. Så sprang jeg et godt stykke frem i tiden og læste den, dog stadig uden at jeg nåede frem til Cæsar i Gallien. Den del af Cæsars historie som er blandt de mest kendte. I slutningen af Cæsars kvinder er han netop klar til at drage afsted.

 

Et  par dage efter, jeg var færdig med Cæsars kvinder, kom der besked fra biblioteket, at bind 3, Fortunas udvalgte lå klar til mig. Ligesom den forrige fra Statsbiblioteket. Da jeg havde hentet den og slog op for at begynde at læse, viste det sig, at det var del 2 af bind 3.  Men hvorfor ikke? I historieundervisning får man heller ikke alt serveret i kronologisk orden, så jeg gik i gang.

 

Her kom en ung Cæsar til Asien - Pontos. Bithynien og mange andre steder. Han blev kidnappet af sørøvere og blev fornærmet, da han hørte, at sørøverne blot ville kræve den gængse takst for løsesum. Forlang det dobbelte, forlangte han. Når jeg er købt fri, kommer jeg tilbage og dræber jer alle, spøgte han med sørøverkongen. Og han holdt ord.

 

Tilbage i Rom indledte han sin politiske karriere. Blev questor, ædil, pontifex maximus, prætor, proprætor,  konsul og i 58 endelig prokonsul.  Det var som prokonsul, at han var i Gallien.

 

 

Efterhånden gik det op for mig, hvor lidt jeg i virkeligheden havde  kendt til Cæsar. Gallerkrigene, Kleopatra og mordet på ham kendte jeg.  Men intet af det var jeg endnu stødt på. Derimod en masse andet – endnu mere spændende, fordi det var helt nyt og ukendt stof for mig.

 

Citaterne Jacta est alea, Rubiconem transivimus og Veni, vedi, vinci var jeg heller ikke nået til. Så jeg måtte videre med serien.

 

Men nu ville jeg alligevel se, om jeg ikke kunne få udfyldt hullerne, før jeg gik videre med Gallerkrigene.

 

Som nævnt var det lidt svært at få overblik over serien på bibliotek.dk. Jeg havde også fået en meddelelse om, at bind 2, Græskronen ikke var tilgængelig. Så nu søgte jeg hjælp hos en af bibliotekarerne på Kolding bibliotek. De har trods alt andre og større søgemaskiner, end hvad jeg kunne komme til.

 

Efter megen forklaring om bind og del 1 og / eller 2 forstod han, hvad jeg søgte, og efter intens søgning fandt han lige det, jeg efterspurgte - på Vejle bibliotek. Efter blot et par dage stod jeg med 2 murstensromaner i hånden. Græskronen og Fortunas udvalgte  både del 1 og del 2 samlet i én bog.

Da jeg nu var kommet godt ind under huden på Cæsar, valgte at starte med Fortunas udvalgte. I de sidste 400 sider – dem jeg allerede havde læst, var jeg stødt på nogle uklarheder, jeg tænkte, jeg ville få afklaret ved at læse de første 400 sider. Det kom til at holde stik.

 

Herefter tyggede jeg mig igennem bind 2, Græskronen.

Græskronen handler mest om Marius og Sulla, om Forbundsfællekrigen og især om det fjendskab, der opstår mellem Marius og Sulla under Borgerkrigen. Og det vrimler med navne.

 

Titlen Den romerske Familie skal ikke forstås som refererende til en enkelt familie, men derimod den romerske familie som institution.

 

Familierne er sammenvævet på kryds og tværs. Mange gange blev jeg forvirret og havde ikke helt styr på, hvem der nu var tale om. For mange hedder det samme. F.eks med de samme to første navne, først et fornavn - ofte det samme der benyttes af flere generationer, - derefter et slægtsnavn og det tredje ofte et tilnavn. Nogle gange benyttes alle tre navne, andre gange kun de to første – eller kun tilnavnet.

I Græskronen introduceres de mange personer og deres venskaber og fjendskaber – venskaber der ofte brydes og skifter til fjendskaber eller fjendskaber, der neutraliseres – evt. ved at sønner og døtre indgiftes i hinandens familier, hvis begge parter kan se en fordel ved det. Og lige så ofte lader mændene sig skille fra deres koner, når de har udtjent deres formål, og der viser sig bedre partier.

 

Jeg havde nok gjort mig selv en tjeneste ved at læse serien i den rigtige rækkefølge. Det havde i al fald gjort det nemmere at hitte rede i personforholdene.

 

Indimellem er der  – lange – passager, hvor jeg har været ved at gå i stå. De mange slag, omposteringer af hærafsnit, de lange taler i senatet. Men pludselig sker der noget, der bringer handlingen videre eller pludselig får mig til at se en sammenhæng, der tidligere har været uklar for mig. Og så går det løs igen.

 

Og hold da op, hvor får man meget serveret omkring Roms samfundsopbygning. Om konsuler, ædiler, censorer, statholdere. Om magtkampene mellem senatet og folketribunerne. Om lovgivning og retssager. Om hvordan valg og retssager afgøres af, hvem der har betalt mest i bestikkelse. Hvordan åbenlyst skyldige  frikendes, på trods af klare vidneudsagn og beviser, når dommerne synes, at forsvarstalerens tale var mest underholdende - bedst rent retorisk. Om de gamle familiers magtarrogance. Hvordan love blev vedtaget for straks at blive omgjort, når modstandere af lovene fik flertal. Om hvordan det er helt legalt at anvende lejemordere – bare det ikke bliver opdaget – eller anstifte vold, så love ikke kan vedtages inden for gældende tidramme – eller blot forhale dem tilstrækkeligt længe med lange, lange taler i senatet. Købe sig til stemmer, gifte sig til formuer eller status. Hvordan man kunne lykkes med at få en modstander sendt i eksil og derefter kunne berøve ham al ejendom – til eget brug.

Hvordan skatteopkræverne i provinserne køber kontrakter, der fastslår hvor meget de er forpligtede til at sende hjem til Rom, hvorefter de selv må tilrane sig alt det, de kan komme afsted med.

 

Hvor ligegyldigt og undertiden hensynsløst man behandler både kvinder og slaver – og også hvor hensynsløst nogle af kvinderne behandler deres slaver. Pater familia – familiens overhoved havde ret til at straffe sin hustru – og døtre - som han magede – spærre dem inde i årevis, dræbe dem. Dog var hustrumishandling ildeset.

 

Hvor mange tusinde mænd, man sendte i døden, blot det blev  Rom, der vandt og hvordan feltherrerne efterfølgende blev svimlende rige ved at plyndre alt af værdi i de områder, de erobrede og ved at sælge slaver i hobetal.

 

Hvilket brutalt samfund, som anså sig selv for de mest civiliserede i verden. Grækerne anså de for nogle  sjovere (selv om man kun var dannet, hvis man kunne tale græsk) og alle ikke-romere som ganske uværdige – som det rene skidt. Først efter Marius’ lovændring da Rom var i knibe, blev de ophøjet så meget at de kunne få lov at blive soldater i Roms hære. Tidligere kunne kun mænd, der kunne stille med egen udrustning blive soldat – og håbe på bytte, Men Marius indførte lejehære bestående af ubemidlede og gav dem faktisk jord, når de vendte sejrrigt hjem, og hæren blev opløst.

 

Efter særligt sejrrige felttog fik den øverstbefalende tildelt triumf. Dvs. et stort optog, hvor der fremvistes alle de kostbarheder, som felttoget havde kastet af sig. Inklusive tilfangetagne.

En enkelt, Pompejus Magnus gjorde sig selv til grin, da han ville overgå alle og lpd sin triumftog lede af fire store elefanter. Desværre var de så høje, at de ikke kunne gå under triumfbuen.


Men havde en by været særlig genstridig eller på en eller anden måde vagt feltherrens vrede, ja så blev hele byen brændt ned og alle indbyggere , mænd, kvinder, børn ubarmhjertigt dræbt.

 

Slaver kunne naturligvis sendes bort eller sælges til en dårligere / strengere herre ved den mindste forseelse. Eller de kunne korsfæstes – uden at få arme og ben brækket – så de kom til at lide længere, før de døde.

 

Under borgerkrigen blev hovederne af dræbte fjender sat på stager på Forum Romanum. Hvis de da var betydningsfulde nok.

 

For den romerske senatsmand var dignitas og familiens sociale opstigning altafgørende. Det lyder hult med alt det, en betydningsfuld senator kunne foretage sig uden at miste dignitas.

 

 

Jeg har egentlig tidligere tænkt på Romerriget som et civiliseret samfund  - når vi har vandret på Forum Romanum, blandt templer og triumbuer, læst om Senatet  og Folkeforsamlingen, Ciceros taler. Men det har ændret sig, efter jeg har læst de fire første bind af Den romerske Familie.

Nu opfatter jeg de fornemme romere som korrupte, griske, arrogante og magtbegærlige.

 

Julius Cæsar har jeg også haft et positivt billede af. Men nu er jeg sikker på, at jeg ville opfatte ham som en arrogant skid, hvis jeg mødte ham. En mand, der var så overbevist om egen fortræffelighed på ALLE områder, Fortunas udvalgte og aldrig undlod en lejlighed til at gøre omverdenen opmærksom på det, ville jeg bestemt ikke bryde mig om.

 

Alligevel skal jeg nok have læst i hvert fald bind 5 og 6 – om Cæsar i Gallien og i Egypten. Bind 7 omhandler tiden efter drabet på Cæsar.

 

Men jeg tager lige en pause, efter at jeg har pløjet mig igennem de første omkring 3000 sider

 

Og måske jeg engang tager fat på genlæsning af de bind, jeg allerede har læst – bare for at få lidt mere styr på det hele.

 

Og så håber jeg, at Folkeuniversitetet genoptager den foredragsrække, vi var tilmeldt om de store verdensriger, hvor vi netop var kommet til Romerriget, da coronaen lukkede det hele ned.

 

Som en sidegevinst ved læsning af Den romerske Familie fik jeg også et indblik i Lilleasien og stødte på navne på riger, jeg aldrig havde hørt om – eller i al fald ikke tidligere har bidt mærke i.

Den asiatiske Provins, Kilikien, Galatien, Bitynien, Pontos, Kappadokien for blot at nævne de mest betydningsfulde.

 


Nogle områder var reelt en romersk provins, andre var måske ven og allieret eller direkte fjende.

 

Som statholder eller romersk udsending kunne man love meget for en sæk guld.

 

En enkelt romersk feltherre kom dog galt afsted. Han forsøgte at bemægtige sig noget af kong Mithridates guld, men blev afsløret, og som straf fik han hældt flydende guld i halsen. Efterfølgende blev han sprættet op, så kongen kunne få sit guld ud af ham igen.

 

 

Alle tre hovedpersoner i Den romerske familie, Marius, Sulla og Cæsar, kom til Lilleasien. Den mægtigste fjende her var kong Mithridates af Pontos. Han var i den grad brutal. Det var ham der hældte flydende guld ned i halsen på en romer.

 

I flere bind af Den romerske familie er der eventyrlige beretninger om kong Mithridates, men i stedet for kort at forsøge at gengive noget af det, vil  jeg henvise til  en artikel  jeg fandt i magasinet Historie. Den ligger også på min blog med titlen Om Mithridates af Pontos. Roms mægtigste fjende.

 

mandag den 26. juli 2021

Om Mithridatis af Pontos. Roms mægtigste fjende.


  


 

Asiens giftkonge myrdede 80.000 romere

Han imponerede ved at spise ren gift, myrdede sin mor for at blive konge, og så var han Roms mest indædte fjende. Kong Mithridates stod bag antikkens uhyggeligste massakre og sendte sin hær mod vest for at knuse “romerne, menneskehedens fælles fjende”. Han ønskede at blive konge over et rige fra Gibraltar til Indien. Større end Alexander den Stores rige.

 I perioder var han sejrrig,  og det  lykkedes for ham at oppiske en stemning blandt de folk, der havde levet under det romerske overherredømme og var blevet økonomisk udpint af romerne i årevis.

Hævnens dag oprandt en kold forårsmorgen i år 88 f.Kr. En tusindtallig hob af rasende indbyggere drog hærgende igennem gaderne i storbyen Efesos i den romerske provins Asia.

Folkemængden, hvoraf størstedelen var af græsk afstamning, var på jagt – på jagt efter romere.

Undervejs knuste den hadske folkemængde alle statuer og offentlige inskriptioner, som deres romerske plageånder havde sat op.

Fra husene lød hjerteskærende skrig, hver gang folkemængden brød ind til endnu en familie af romersk afstamning. Mænd, kvinder og børn. Ingen blev skånet.

Med knive, sværd og de bare næver blev ofrene stukket, hugget og flået i stykker, inden angriberne bevægede sig videre frem på jagt efter deres næste bytte.

Rædselsslagne flygtede hundreder af romere ind i byen store Artemis-tempel, som ifølge traditionen var fredhelligt.

Men den ophidsede folkemængde ville ikke­ lade dem slippe. Tempelportene blev brudt op, og angriberne strømmede ind. Selv de flygtninge, som desperat klyngede sig til templets gudestatuer, blev skånselsløst hugget ned.

“Hvilken grusom skæbne, der blev romere og italienere i Asia til del.Mænd, kvinder og børn, de frigivne og slaver af italiensk afstamning”, skrev den romerske historiker Appian.

For efeserne var ikke de eneste, der den dag tog hævn for årtiers udbytning. I alle større byer i nutidens Vesttyrkiet blev romerne udrenset, og deres lig smidt i dynger uden for bymurene. Ifølge de antikke kilder mistede 80.000 romere­ livet den forårsdag i år 88 f.Kr.

Massakren i Asia var ikke bare antikkens største mod romere, men også enestående, fordi blodbadet var nøje planlagt.

Manden bag den etniske udrensning hed Mithridates, konge af Pontos, og han skulle blive den mest morderiske og sejlivede fjende, supermagten­ Rom nogensinde kom til at møde.

Giftkongen ville skabe et storrige

Mithridates 6. var hersker over det lille, velstående rige Pontos ved Sortehavets sydkyst. Han var kommet til magten i en ung alder og havde med brutal effektivitet udrenset alle fjender ved hoffet ved hjælp af gift – hans store passion.

Den unge hersker havde en hel have fyldt med giftige planter, som han fornøjede sig med at afprøve på dødsdømte forbrydere.

Af frygt for selv at blive forgivet studerede han også modgifte og muligheden for at opbygge resistens over for gift ved over lang tid at indtage små mængder af stoffet.

Kongen nød derfor at strø gift ud over sin mad for derefter at spise det livsfarlige måltid for øjnene af sine imponerede gæster.

Også giftige slanger var en del af hofunderholdningen. Han fik derfor tilnavnet­ Giftkongen.

Mithridates' ambitioner rakte dog langt videre end blot at være ekspert i gifte.

 

Kongen nedstammede fra den persiske kongeslægt og var samtidig efterkommer af en af de makedonske generaler, som 250 år forinden havde erobret Lilleasien under Alexander den Stores ledelse.

Mithridates mente derfor, at guderne havde udpeget ham til at genskabe Alexanders­ storrige. Men ambitionen om at blive Alexanders arvtager var vanskelig af især én årsag: Rom.

Provinserne blev udsuget

Rom var gennem årene gået fra en ubetydelighed langt mod vest til en stormagt, som maste sig tættere og tættere på Mithridates' rige.

Den vestlige del af Middelhavsregionen samt Grækenland var i år 146 f.Kr. kommet under Roms herredømme, og i 133 f.Kr. udvidede romerne endnu længere mod øst, da de annekterede Pergamon i den vestlige del af Lilleasien og omdannede kongeriget til den romerske provins Asia.

Straks efter rykkede romerske kolonister, handelsmænd og i særdeleshed skatteopkrævere ind i provinsen.

Skatteopkræverne var private, som med hele den romerske statsmagt i ryggen kradsede enorme summer ind hos lokalbefolkningen.

Skattetrykket var så stort, at mange familier måtte sælge deres børn som slaver for at kunne betale. Selv romerne erkendte, at skatteopkrævningen i den nye provins var ude af kontrol:

“Roms navn er knyttet til had, og romerske tributter, tiende og skatter er dødens instrumenter”, skriver den romerske politiker Cicero med beklagelse.

Og intet tydede på, at Rom var blevet mæt af sine erobringer og de skatte-indtægter og titusinder af slaver, der fulgte med.

Tværtimod frygtede de fleste kongeriger i Lilleasien, at de var de næste på Roms erobringsliste.


Nabokonge blev lokket til at angribe

Kong Mithridates ikke tænkt sig at vente på, at romerne kom. Han ville slå først – men med list. Allerede 10 år før massakren i Asia begyndte kongen at realisere sine planer.

Han erobrede store dele af området omkring den østlige og nordlige del af Sortehavet. Og i år 93 f.Kr. overtalte Mithridates sin svigersøn, armenerkongen Tigranes, til at invadere kongeriget Kappadokien, mens han selv rykkede ind i naboriget Bithynien.

Manøvren var en test af Roms handlekraft, for både Bithyniens og Kappadokiens konger var romerske allierede.

Som svar sendte det romerske senat hærføreren Manius Aquillius med en legion til Bithynien for at genindsætte de to konger. I samme øjeblik Aquillius ankom, trak Mithridates imidlertid lydigt tropperne ud af begge kongeriger.

Aquillius var dybt skuffet, for han havde håbet på en hurtig krig med rigt bytte. I stedet pressede den romerske hærfører Bithyniens genindsatte konge, Nikomedes, til at angribe Mithridates i Pontos. På den måde kunne de begge få del i Pontos' rigdomme.

I år 89 f.Kr. krydsede Nikomedes grænsen til Pontos med en hær på 56.000 mand. Tropperne mødte imidlertid ingen modstand. Grænsebyerne var forladt, og ikke en eneste pontisk soldat var at se.

Mithridates, hvis spioner for længst havde givet ham besked om invasionsplanerne, ville lokke Nikomedes langt ind i sit rige, så alle kunne se, at Nikomedes og ikke han var aggressoren:

“Han ville have en god og åbenlys undskyldning for krig”, forklarer den romerske historiker Appian.

Da Nikomedes' hær kom til floden Amnias nær Pontos' hovedstad, stod Mithridates' generaler klar med en hær på 50.000 mand. Og de havde en overraskelse i baghånden.

Stridsvogne var sønderlemmende

Mithridates' styrke var angribernes underlegen. Men gemt bag rækkerne af mænd og heste stod et hemmeligt våben: 130 stridsvogne, alle udstyret med blankslebne knive monteret på navet.

Den slags vogne havde ikke været brugt på slagmarken i over 200 år, og overraskelsen var derfor total:

“De siger, at vognene havde en glubende sult på blod og skar lemmer af så hurtigt, at arme og ben faldt til jorden, før mændene nåede at føle smerten”, skrev den romerske forfatter Lukrets.

Da slaget var forbi, lå halvdelen af Nikomedes' styrker døde tilbage. Det var en storslået sejr for Mithridates, der end ikke havde indsat sin hovedstyrke.

Yderligere­ 250.000 pontiske soldater stod klar til kamp, og de blev nu sendt efter feltherren Aquillius, der stod ved grænsen til Pontos­ med 40.000 romerske og bithynske soldater.

Som en flodbølge knuste den pontiske hær de romerske styrker. Aquillius flygtede, men blev fanget og overgivet til Mithridates, der ifølge Appian straffede ham grusomt: “Mithridates hældte flydende guld i hans hals, som et skarpt gensvar på romernes grådighed”.

 

 

Herefter gik det stærkt. Mens kong Nikomedes flygtede til Rom, drog Mithridates i spidsen for sin hær gennem Bithynien og siden ind i den romerske provins Asia.

I storbyen Pergamon blev giftkongen hyldet som befrier. Iklædt de fineste persiske klæder, kappe og bukser, stillede Mithridates sig op i byens amfiteater og opildnede indbyggerne til krig mod det griske Rom:

“Romerne fortæller selv, at deres grundlæggere diede hos en hunulv. Det forklarer, hvorfor hele den romerske befolkning har en ulvs temperament. Som ulve har de en umættelig blodtørst og glubende sult efter magt og rigdom!”

Kun krig kunne ifølge Mithridates stoppe romerne. Bifaldet var øredøvende. Tusinder var blevet drevet til tiggerstaven af romernes skatteopkrævere, og andre tusinder var blevet solgt som slaver.

Befolkningen ville have hævn.

Giftkongen udrensede romerne

Mithridates’ hær fortsatte med at vokse, for talrige frivillige sluttede sig til hans hær, som nu underlagde sig hele det vestlige Lilleasien.

I byen Stratonikea gik erobringen den anden vej. Mithridates mødte en ung kvinde, Monime, som betog ham med sin skønhed. Hun afviste blankt Mithridates' tilbud om 1.500 guldstykker og en plads i hans harem.

I stedet ville hun være hans dronning, en position, som Mithridates ellers havde afvist, at nogen kunne få, efter at han havde måttet henrette sin første hustru for forræderi.

Men Monime fik sin vilje, og parret fejrede brylluppet med pomp og pragt.

Imens sendte Mithridates hemmelig besked ud til alle større byer i den tidligere romerske provins. I beskeden beordrede kongen indbyggerne til at myrde alle romerske kolonister og handelsfolk i deres område om en måned.

Da datoen oprandt i foråret 88 f.Kr., angreb lokalbefolkningen de forhadte romere. På den måde lykkedes det Mithridates at gøre sin krig til hele Lilleasiens. Efter den blodige massakre var tilbagetog umuligt.

Roms største generaler blev sat ind i kampen

  • Sulla var Roms mest frygtede feltherre. Han knuste Mithridates' hære i Grækenland og tvang kongen til fred i år 85 f.Kr.
  • Lucullus havde kæmpet sammen med Sulla og jog i år 71 f.Kr. Mithridates ud af Pontos­ og videre til Armenien.
  • Pompejus var Roms unge stjerne. Han overtog felttoget mod Mithridates fra Lucullus og besejrede endeligt giftkongen.

Sulla lagde Athen i ruiner

Opildnet af Mithridates' sejr gjorde storbyen Athen i Grækenland også oprør mod romerne.

Byens nye, demokratiske ledere bad derfor Mithridates om hjælp, og snart efter gik en pontisk hær på 120.000 mand ind i Grækenland, der dermed blev en del af Mithridates' hastigt­ voksende rige.

Da nyhederne om massakren og tabet af provinsen Asia og Grækenland nåede Rom, besluttede senatet på et hastemøde at sende en hær.

Byen havde netop afsluttet en blodig borgerkrig og var præget af stor uro. Men alle var enige om, at Mithridates skulle stoppes.

Roms mest frygtede feltherre og nyvalgte konsul, Lucius Sulla, tog derfor afsted med 30.000 mand for at møde Mithridates' hær i Grækenland.

Sulla spildte ingen tid. For at finansiere felttoget plyndrede han alle græske templer på sin vej og gik derefter i gang med at belejre Athen, som faldt efter få uger.

Sulla var berygtet for sin hensynsløshed og drog med sine mænd hærgende gennem byen med “en grusomhed, som oversteg selv, hvad man kunne forvente af en romer”, som den græske historiker Pausanias beretter.

Mithridates måtte indgå fred

Efter stormen på Athen drog Sulla mod nord for at møde Mithridates' 120.000 mand stærke hær i regionen Fokis. I året 86 f.Kr. tørnede de to hære sammen ved den græske by Chaironeia.

Sulla havde langt færre soldater, men fik ved et overraskelsesangreb tvunget den pontiske hær til at kæmpe i et snævert klippelandskab, hvor kæmpehæren ikke kunne udnytte sin størrelse.

Til romernes overraskelse viste de forreste 15.000 pontiske soldater sig at være tidligere romerske slaver, som havde ladet sig hverve til Mithridates' hær.

Slaverne kæmpede med vildskab og had, men bukkede til sidst under for presset fra de krigsvante romerske legionærer, der derefter gik løs på de regulære pontiske tropper.

Kun 10.000 af Mithridates' 120.000 mand undslap. Resten blev dræbt eller taget til fange.

Efter at have generobret størstedelen af Grækenland var Sulla klar til at drage mod Lilleasien. Men nu kom budbringere med besked om, at Sullas fjender i Rom havde taget magten og henrettet hans støtter.

Sulla indså, at han var nødt til at stoppe sit felttog og haste hjem. Da Mithridates kort efter sendte en delegation med bøn om fred, slog Sulla til.

Den romerske feltherre sejlede til Dardanellerne ved Bosporus, hvor de to mænd mødtes ansigt til ansigt i år 85 f.Kr.

Mithridates forsøgte at undskylde krigen med, at romerne selv havde tvunget ham til at angribe, men Sulla fejede brutalt hans argumenter til side:

“Jeg ved, du er en snu taler, som altid forsøger at retfærdiggøre dine fejltrin. Du planlagde dette for lang tid siden i den tro, du kunne herske over verden”, rasede feltherren og fortsatte:

“Du slagtede alle indbyggere af italiensk oprindelse i provinsen Asia, herunder mødre og spædbørn. Hvilket grænseløst had du udviste mod os!”

Den pontiske konge indså, at han stod over for en mand, han aldrig ville kunne bøje med hverken våben eller ord.

Han erklærede derfor, at han ville anerkende Roms fredskrav, som bl.a. betingede, at han skulle trække sine tropper ud af de erobrede regioner i Lilleasien og betale krigsskadeserstatning.

De to mænd beseglede derefter aftalen med et kys og drog hver til sit.

60 prinser forgiftet under middag

Mithridates havde dog ikke tænkt sig at opgive sit mål. Han udnyttede freden til at genopbygge sin militære magt og rense ud blandt sine egne.

Kongen var overbevist om, at det skyldtes forræderi, at hans mægtige hære var blevet slået af små romerske styrker.

Især nabofolket galaterne stolede han ikke på. De havde leveret mange soldater til Mithridates' hær, men var også berygtede vendekåber.

Kongen inviterede derfor 60 galatiske prinser til sit hof og lod dem forgive under et festmåltid.

Giftkongen frygtede også, at hans ældste søn havde forræderiske planer, og lod ham derfor henrette for en sikkerheds skyld.

Herefter satte han sig til at vente på det rette tidspunkt til at genoptage kampen mod Rom.

“Som en bryder klar til næste runde havde Mithridates rejst sig på sine fødder trods det slag, Sulla havde givet ham”, skriver grækeren Plutarch.

Chancen kom i år 74 f.Kr., da Rom annekterede Bithynien, som hidtil havde været Roms allierede. Sulla var nogle år forinden død af sygdom, og efter hans død var borgerkrigen igen brudt ud i Romerriget.

Den nu 60-årige Mithridates indså, at det var nu eller aldrig.

Som offer til guderne lod han fire snehvide heste trække en gylden karet ud over en klippeside ved havet og erklærede derefter for sidste gang Rom krig.

Familien blev tvunget til selvmord

Samme år invaderede Mithridates Bithynien med 156.000 soldater, hvervet i hele Sortehavsregionen.

Romerne handlede prompte og sendte feltherren Lucullus med 30.000 legionærer afsted mod Lilleasien.

Imens okkuperede de pontiske styrker med lethed Bithynien, hvor de fleste byer åbnede portene. Den strategisk vigtige havneby Kyzikos nægtede dog, og Mithridates satte derfor sin kæmpehær til at belejre byen.

Inden byen faldt, nåede Lucullus imidlertid frem med sine tropper og afskar Mithridates' livsvigtige forsyningslinjer.

Den pontiske hær var på det tidspunkt svulmet op til 300.000 mand, som nu intet havde at spise. Til sidst måtte Mithridates opgive belejringen og angribe den romerske hær.

Slaget endte i en katastrofe for Mithridates, der mistede størstedelen af sine tropper.

Med blot nogle få tusinde mand tilbage måtte Mithridates slukøret forlade Bithynien og flygte hjem til Pontos. Lucullus var imidlertid lige i hælene.

Med sine sidste mænd forsøgte Mithridates at stoppe den romerske hær ved Cabira, hvor den kongelige familie var indkvarteret i et nærliggende palads.

Mithridates' tropper kæmpede med stort mod, men blev hurtigt løbet over ende af romerne. I forvirringen lykkedes det kongen at flygte alene.

Familien kunne han ikke få med. Lige inden sin flugt gav han derfor en betroet tjener ordre til at give både hustruen Monime og sine to yngre søstre gift.

Ifølge legenden takkede søsteren Stateira, inden hun drak giften, sin bror for at have sørget for, at hun og de andre ikke faldt i romernes hænder og derfor kunne dø i eleutheria – i frihed.

Den værste gift af dem alle

Mithridates flygtede mod øst til svigersønnen Tigranes' armenske rige. Opholdet varede ikke længe. I år 69 f.Kr. invaderede feltherren Lucullus Armenien på jagt efter giftkongen.

Armenerkongen Tigranes havde en hær på 250.000 mand og lo ved synet af de ca. 30.000 soldater, Lucullus kom med:

“Hvis romerne er kommet som ambassadører, er de alt for mange. Er de kommet som en invasionsstyrke, er de alt for få”.

Han skulle bittert fortryde de ord. Lucullus' kampvante legionærer nedkæmpede den armenske kæmpehær, og Mithridates måtte atter flygte.

Lucullus søgte forgæves efter den pontiske konge, der igen og igen var sluppet væk fra hans tropper og dermed havde berøvet Lucullus den triumf, det ville være at bringe Mithridates til Rom som fange.

Jagten trak ud, og Lucullus' soldater begyndte højlydt at klage. De ville hjem. Til sidst måtte Lucullus give op og rejse hjem til Rom.

Felttoget mod Mithridates blev nu overtaget af Roms nye unge stjerne, Pompejus, som metodisk begyndte finkæmme Lilleasien.

Mithridates flygtede derfor i år 63 f.Kr. til Krim ved Sortehavets nordkyst, hvor sønnen Farnakes herskede. Hans plan var at rejse en ny hær og gå mod Rom.

Farmakes havde imidlertid ikke længere tiltro til sin far og aftalte fred med Pompejus mod, at Mithridates blev udleveret.

Da soldaterne kom for at hente Mithridates, flygtede han op i et af paladsets tårnværelser med sin livvagt.

Her forsøgte han at tage gift. Selvmordet mislykkedes, fordi kongen gennem hele livet havde indtaget så meget gift, at han nu var resistent. Fortvivlet klagede giftkongen sin nød til guderne:

“Jeg – så stor en monark af så mægtigt et rige – er nu ude af stand til at dø af gift (...) selv om jeg har været på vagt og agtet mig mod alle giftstoffer, har jeg forsømt at tage forholdsregler mod den dødeligste gift af alle: troløsheden hos hær, venner og børn”.

Derefter bad kongen livvagten om at stikke et sværd gennem sig. Roms plageånd­ gennem 26 år var død.

 

AS' tilføjelse:

Dermed var alt dog ikke fred og ingen fare i Lilleasien. I år 47 stod et stort slag, Slaget ved Zelda, hvor Cæsar kom stormende fra Egypten og på 5 dage knuste Pontos. Efter sejren sendte Cæsar et brev til Senatet med de berømte ord:  “Veni, vidi, vinci” – Jeg kom, jeg så, jeg sejrede.