torsdag den 13. marts 2025

Om børnearbejde i DRC Congos koboltminer

 



Dette blogindlæg er en billedfortælling om børnearbejde i DRC Congos koboltminer. 


Jeg starter dog med en artikel om arbejdsforholdene i de store industriminer. Noget der ifølge forfatterne til artiklen ikke har haft så stor opmærksomhed som de mindre håndværksminer, hvor det typisk er, at børnene arbejder.

”Vi arbejdede hårdt, uden pauser, for 2,5 dollars
 om dagen. Hvis du ikke forstod, hvad chefen sagde, slog han dig i ansigtet. Hvis du var ude for en ulykke, blev du fyret. Vi blev behandlet som slaver."

Det fortæller André om de forhold, han arbejdede under i en stor industriel koboltmine i Den Demokratiske Republik Congo, og sådan indledes en artikel i Kristeligt Dagblad fra november 2021.


Andrés vidnesbyrd bliver gengivet i en rapport, som den britiske udviklingsorganisation Raid, Rettigheder og Ansvarlighed i Udvikling, udgav i begyndelsen af november 2021, og som kigger nærmere på arbejdernes forhold i de store koboltminer.

Selvom mineejerne hævder, at de udvinder kobolt på en ansvarlig og bæredygtig måde, peger både Raids rapport og New York Times’ undersøgelse på en anden virkelighed. 

Raid har i sin rapport set nærmere på arbejdsvilkårene i fem af verdens største industrielle kobber- og koboltminer, der alle ligger i DR Congo. Tilsammen producerer de fem miner, der ejes af multinationale selskaber, næsten halvdelen af verdens koboltforbrug.

I rapporten fortæller 130 nuværende og tidligere ansatte om lange arbejdsdage uden pauser eller fridage, kummerlig indkvartering med dårlig mad og for lidt vand, mangel på sikkerhedsudstyr og elendige arbejdsforhold. 

Over halvdelen af minernes i alt 26.455 ansatte er hyret gennem underleverandører, hvilket gør det muligt at presse lønninger i bund og tilbyde væsentligt ringere forhold. Gennemsnitslønnen for arbejdere, der var ansat direkte af minerne, var 898 dollars, knap 6000 kroner, mens ansatte via underleverandører kun fik 330 dollars, næsten 2200 kroner, hvilket er under den congolesiske minimumsløn. 

Underleverandører tilbyder sjældent kontrakter og hyrer folk for kortere tid ad gangen. Det sætter arbejderne ”i en meget prekær situation, hvor de risikerer at blive fyret hvert andet øjeblik, især hvis de forsøger at presse arbejdsgiverne til bedre løn og vilkår,” skriver Raid.

I de miner, der ejes eller drives af kinesere, oplever congolesiske arbejdere i særlig grad at blive udsat for racisme, diskrimination og nedværdigende behandling. Vidnesbyrd i Raid-rapporten afslører, at arbejdere bliver behandlet ”som slaver” og ”som ting, ikke som mennesker”.

Både Raids og New York Times’ undersøgelser viser desuden, at kinesisk ejerskab af miner har betydet væsentligt ringere sikkerhedsforhold og flere skader. 

En underleverandør siger i et interview med Raid, at ”kineserne vil have tingene til at koste så lidt som muligt (…). De ønsker at reducere omkostningerne, så de reducerer også standarderne”.

Over for New York Times benægter en talsperson fra den kinesiskejede mine, som avisen har undersøgt, at sikkerheden i minen skulle være blevet dårligere og siger, at det modsatte snarere er tilfældet.

Den britiske organisation har sporet kobolten fra de fem miner i dens undersøgelse til store virksomheder som General Motors, Tesla, Toyota og Volvo, der alle udadtil giver indtryk af at bruge bæredygtige komponenter i deres produktion.

”Vi ønsker alle den grønne omstilling, vi ønsker alle ren energi, men det bør ikke ske på baggrund af udnyttelse af congolesiske arbejdere. Det her kræver opmærksomhed fra de elektriske bilproducenter,” siger direktøren for Raid, Anneke Van Woudenberg, til BBC.

For at sikre produktionen af såkaldt etiske batterier opfordrer hendes organisation bilproducenterne til blandt andet at skrue op for deres krav til leverandører og gøre mere for at dokumentere deres forsyningskæder. Internationalt bør der ifølge Raid laves juridisk bindende aftaler, der forpligter virksomheder til at forhindre menneskerettighedskrænkelser i deres globale forretninger, værdi- og forsyningskæder.

Derudover, skriver ngo’en, skal den congolesiske regering drastisk øge antallet af arbejdsinspektører i minesektoren og være klar til at sanktionere miner, der ikke lever op til landets beskæftigelseslove.

Minedrift i DR Congo har i årevis været under luppen, men fokus har primært været på små-minedrift, hvor risikoen for blandt andet børnearbejde er stor. Selvom 80 procent af DR Congos kobolt kommer fra de store industrielle miner, er Raids rapport den første til at kigge dem efter i sømmene," slutter artiklen.

Artikler og videoer handler om hvordan landsbysamfund er blevet tvangsforflyttet til områder med dårlige landbrugsmuligheder og usunde huse.

Olipa Musha fortæller om, hvordan hendes landsby, der tidligere havde både en skole og et sundhedshus, nu er blevet tvangsforflyttet væk til et sted, hvor de ikke har nogen af delene, skal gå 17 km til nærmeste hospital, hvor husene er bygget af mudder, der indeholder termitter, som æder både bærende bjælker og muddervæggene, og til et sted, hvor jorden er tør og ufrugtbar og brønden forurenet.



I praise Kishiba where I lived

But we do not loose hope

Our efforts will not be in vain


Om forholdene i håndværksminerne

Vigtigt er det at undersøge forholdene i de industrielle miner, men der er jo en grund til, at man tidligere især har kigget på forholdene for de fattige arbejdere i de mange mere eller mindre uautoriserede håndværksminer. Horrible og inhumane forhold. Ganske forfærdeligt. Undersøgelser, der indtil nu ikke har forbedret forholdene synligt. 

Men artikler og videoer, der på grundlag af disse undersøgelser sætter spot på forholdene, kan forhåbentlig påvirke folkeopinionen og i sidste ende presse regeringer og aftagere af kobolten til at handle.


I USA blev Tesla sammen med Google, Apple og andre sagsøgt af en menneskerettighedsgruppe i december 2019 for indkøb af kobolt fra  håndværksminer- kobolt udvundet under usikre og uetiske forhold, herunder ved brug af ​​børnearbejde.

I december 2019 annoncerede DRC-regeringens Enterprise Generale du Cobalt (EGC), at det statsejede Gecamines ville opkøbe kobolt og markedsføre al kobolt fra små håndværksminearbejdere. Dette ville i realiteten centralisere handelen, hjælpe med at regulere industrien i DRC bedre ved at bekæmpe minesvindel og maksimere statens indtægter. I maj 2022 var virksomheden dog endnu ikke begyndt at købe noget kobolt, og den congolesiske mineminister overvejede at annullere Gécamines'  koboltkøbsmonopol. 








Congolesiske minearbejdere bakser med at hente sække med kobolt
 op fra undergrunden i Kolwezi, hvor der findes særlig mange koboltminer.


For at få kobolten ud af minerne klatrer både børn og voksne ned i smalle og mørke tunneller i op til 70 meter under jorden uden nogen form for beskyttelse. Her graver de kobolten ud med de bare hænder.




I dag er der mindst 67 håndværksmæssige koboltminer i den sydøstlige del af DRC. Omkring 150.000 håndværksmæssige minearbejdere arbejder i industrien og står over for farlige forhold . Disse omfatter at blive begravet i kollapsende minegrave og udsat for radioaktiv gas.

Her har nogle beboere gravet hul i køkkenet inde i deres hytte
og kravler ned i usikre skakter efter kobolt


Jeg kommer til at tænke på filmen Blood Diamond fra 2006  med Leonardo diCaprio i hovedrollen . Nomineret til 6 Oscars. En fantastisk film. Jeg mente, filmen foregik i Congo. Det var nu forkert. Den foregik i Sierra Leone. Alligevel er associationen mellem bloddiamanter og blodkobolt nærliggende, og udtrykket blodkobolt er jeg også stødt på i avisartikler.

Amnestys efterforskning viser, at børn ned til 14-årsalderen arbejder nede i minerne i op til et døgn ad gangen, og uden for minerne vasker børn helt ned til syvårsalderen kobolt for maksimum to dollars om dagen – cirka 12 kroner. Selv de børn, der gik i skole, arbejdede 10 til 12 timer efter skole samt i weekender og skoleferier. Børn, der ikke gik i skole, arbejdede i minerne hele året.

Adskillige rapporter har tydeliggjort de grusomme forhold - især for børnearbejderne, der mister deres skolegang - og dermed fremtidsudsigter. Ikke blot børn ned til 14-årsalderen, som i eksemplet ovenfor, men børn helt ned til 7-10 år arbejder her, og man er stødt på børn helt ned til 4 år.

En af rapporterne fortæller om Mathy, der  var bare ni år gammel, da hun begyndte at arbejde ved minerne i DR Congo for at få penge til mad.

Efter at hendes far kom til skade i en ulykke og mistede sit job, havde Mathys familie ikke råd til mad. Og så måtte Mathy selv i gang.  Hun er en af mange børn, der arbejder ved eller i minerne i det centralafrikanske land. 



 Dorset 8 år, Richard 11 år







I videoen "Special report : Inside the Congo cobalt mines that exploit children" møder vi 4-årige Miranda, som du ser her ovenfor.

De fleste af mine skærmdumps har jeg hentet fra denne hjerteskærende video.

Du må ikke snyde dig selv for at se den i sin fulde længde.





De seneste år er prisen på kobolt vedvarende faldet.

Årsagen er, at selv om efterspørgslen efter kobolt er forblevet stort set stabil, så har der været en betydelig stigning i udbuddet.

Og efterspørgslen kan hurtigt falde. Salget af el-biler har de seneste måneder ikke været så stort som forventet. og der forskes i nye former for batterier, de rmåske ikke har kobolt nødig.

"Vi forudser, at EV-batterier aldrig vil vende tilbage til den æra, der er afhængig af kobolt," har Zhou Xing, en talsmand for CMOC, udtalt.  "Kobolt er langt mindre vigtigt end forestillet, og andelen af batterier, der indeholder metallet, kan i sidste ende falde til mindre end en tiendedel."

Er det så til gavn for de små børn i koboltminerne i Congo, at priserne på kobolt generelt er faldende? Næh, vel ikke. Arbejdet i minerne er jo deres eksistensgrundlag. Hvor skal de gå hen, hvis selskaberne mener, at koboltforretningen er urentabel, og de lukker minerne eller stopper med at købe kobolt fra de små håndværkerminer?

Hvilke andre muligheder har børnene? Det er svært at få øje på. De burde gå i skole og slet ikke arbejde. Men familierne er afhængige af deres bidrag. Nogle børn er forældreløse og må klare sig helt på egen hånd.

Nej, løsningen ligger ikke lige for.