søndag den 12. januar 2025

Om Kina i Afrika 4.2. Om Zambias kobber og mangan.

I disse tider med klimaforandringer er verden meget interesseret i kulfattige mineraler.

Dem er der kamp om, og dem er Afrika er godt forsynet med, hvilket fremgår af kortet herunder.

Minerne i Afrika er afgørende for den globale grønne omstilling, idet de rummer mindst en femtedel af verdens reserver af mineraler, der er nødvendige for vores elbiler og solceller.


Flere artikler fastslår, at i dag er det særligt i 5 afrikanske lande, at Kina er interesseret i at få adgang til miner:

 Guinea, Zambia, Sydafrika, Zimbabwe og Den Demokratiske Republik Congo (DRC) - og især  DRC, Zambia og Zimbabwe, som er hjemsteder for Afrikas kobberbælte og det største lager af lithium, kobber og kobolt. 

Undertiden nævnes også Tanzania og Mozambique, som besidder store mængder af grafit. Men dem har jeg tænkt mig at springe over. 

Guinea og Sydafrika har jeg omtalt i tidligere blogartikler, men så er der de øvrige tre tilbage, Zambia, Zimbabwe og DRC (Congo). 

Denne gang vil jeg koncentrere mig om Zambia. Det bliver en fortælling især om kobber, men også mangan. Lithium gemmer jeg, for det findes i større mængder andre steder.

Kobber og mangan




Zambia udgør en del af det rige Katanga Copperbelt, en mineralrig stribe, der strækker sig fra Lualaba-provinsen i det sydøstlige DRC (Den demokratiske Republik Congo) til Luapula-provinsen i det nordlige Zambia.


Historisk set blev industriel minedrift i DRC og Zambia etableret af kolonimagter gennem virksomheder som Union Minière du Haut Katanga (UMHK) og Anglo-American Corporation (AAC), og mineindustrien i de to lande har fulgt parallelle spor, kan man sige. Her vil jeg som sagt koncentrere mig om Zambia.


Zambias dybgrønne smaragder af høj kvalitet er efterspurgt over hele verden, og siden 1970 er de blevet udvundet kontinuerligt på den sydlige kant af kobberbæltet.

Mineselskaber i Zambia har dog fokuseret på at udvinde kobber og uran samt guld og nikkel. I de senere år er kobolt og mangan kommet til, og lithiumudvinding er på vej. 

Men det er kobber, der har gjort Copperbelt-provinsen til den økonomisk vigtigste i Zambia.

Kobberproduktion menes indledt for over 1000 år siden, og kobberbarrer blev udført af slaver helt frem til 1903. I Nordrhodesia (nuv. Zambia) blev den første britiskejede kobbermine etableret nær Ndola i 1909, efter at jernbanen fra Cape Town var nået dertil i 1906. Det var en del af Cecil Rhodes' vision om en Kap til Kairo-jernbane. 


En storstilet produktion begyndte i 1930'erne. 

Efter 2. Verdenskrig var de fleste af de nuværende miner, malmbehandlings- og udvindingsanlæg etableret ved byerne Luanshya, Kitwe, Mufulira, Chingola og Chililabombwe med både åbne gruber og skaktminer. De dybeste skakter når over 1000 m ned.  



Zambia blev set som modellen for et kontinent, der bevægede sig hurtigt mod politisk og økonomisk uafhængighed, industrialisering og en ende på fattigdom. I

1969 blev Zambia klassificeret som et mellemindkomstland med et af de højeste BNP'er i Afrika, tre gange så meget som Kenya, dobbelt så meget som Egypten og højere end Brasilien, Malaysia, Tyrkiet og Sydkorea. I 1973 havde Zambia en bybefolkning på 1 million ude af en samlet befolkning på 4 mio. 750.000 var i lønarbejde, hvilket var usædvanligt for et afrikansk land.

Zambia blev selvstændigt i 1964. Det nyligt selvstændige land ønskede at reducere den europæiske indflydelse, og fra 1968 begyndte Zambia at nationalisere landets største virksomheder.

Mineidustrien blev nationaliseret i 1973 og forblev i regeringens hænder i godt 24 år.

Transporten til og fra minerne har altid været et problem. Politisk uenighed, krige og store afstande til havnene i Sydafrika, Mozambique og Tanzania har medført vanskeligheder. Tanzam-jernbanen, Tazara, Uhuru Railway ('Frihedsjernbanen'), jernbane fra Dar es Salaam i Tanzania til Kapiri Mposhi i Zambia, 1860 km, bygget med hjælp fra Kina 1970-76. Der var politiske aspekter involveret i bygningen. Zambia skulle sikres en eksportadgang til havet, som ikke var afhængig af Sydafrika og det daværende Rhodesia, og Kina ønskede at styrke sin position i Afrika. De store forventninger til banen er dog aldrig blevet indfriet.

Samtidig har stærkt svingende kobberpriser på verdensmarkedet i perioder givet store problemer for Zambias kobberafhængige økonomi. 

I 1970’erne blev Zambia hårdt ramt af faldende kobberpriser i kølvandet på den første oliekrise og FNs sanktioner mod nabolandet Rhodesia, hvilket førte til store betalingsbalance-  og gældsproblemer, som fortsatte i 1980’erne.

I denne periode oplevede industrien et alvorligt fald i produktionsniveauet og nåede det laveste niveau i år 2000, hvor produktionen var på 250 000 t. I gennemsnit mistedes knap 2000 arbejdspladser hvert år i den 24-årige periode. 

Efter Zambias tilbagevenden til pluralisme og liberaliseret økonomisk politik besluttede regeringen at privatisere mineindustrien. Processen startede i 1996 med hjælp fra Verdensbanken, og i år 2000 var alle mineaktiver blevet privatiseret.


Kina sikrede sig direkte ejerandele i kobber-, kul- og manganreserver. 

I 1998 købte China Non-Ferrous Metals Corporation (CNMC) en kontrollerende 85 procent af aktierne i Zambias Chambishi kobbermine for 20 millioner USD. Købet var en af Kinas tidligste oversøiske mineinvesteringer.  CNMC investerede yderligere 130 millioner USD i rehabilitering af minen. Efter genåbningen i 2003 er der foretaget en kontinuerlig tilgang på mere end 200 millioner USD i nye investeringer, herunder opførelse af smelteværker. 

Ved udgangen af 2005, mindre end ti år efter det første kinesiske opkøb, havde omkring 160 kinesiske virksomheder investeret i Zambia. 

Inden for kul startede den kinesiske Collum-mine i den gamle Nkandabbwe-mine  produktion i 2003. 

I 2005 købte et privat kinesisk firma en manganmine med dokumenteret forekomst på over 4 mio. tons i Zambias gamle industriby Kabwe. 

I 2006 var omkring 27 procent af Zambias eksport af kobber bestemt til Kina og 100 procent mangan. 


Politisk blev Kinas engagement med Zambia et omstridt spørgsmål. 

Oppositionsfiguren Michael Sata var aktiv i at kritisere den voksende kinesiske tilstedeværelse i landet under valgkampen i 2006, og hævdede, at kinesiske investeringer var udnyttende", og at kineserne skulle udvises for at have mishandlet zambiske arbejdere." Som reaktion strammede kinesisk interessenter i Zambia deres forhold til det regerende parti.

I begyndelsen af september 2006 advarede Kinas ambassadør i Zambia således om, at Kina ville afbryde sine diplomatiske forbindelser med Lusaka, hvis oppositionspolitikeren Michael Sata blev valgt til præsident for Zambia. Sata havde omtalt Taiwan som en »uafhængig stat« og kritiseret arbejdsforholdene i kinesiske virksomheder i Afrika. Der var en del tumult omkring valget. Nogle forsøgte at få Sata diskvalificeret fra valget for angiveligt at have afgivet en falsk formueerklæring. Han havde hævdet, at en tidligere minister i Mwanawasas regering skyldte ham 100.000 dollars.

Sata var leder partiet Patriotisk Front og var kendt som et Kina-kritisk talerør i Zambia. Rygter, som han hverken be- eller afkræftede, gik på, at Taiwan betalte hans valgkamp.

Sata  gik så vidt som til at udtale: "Vi ønsker, at kineserne rejser, og at de gamle koloniherskere vender tilbage. De udnyttede også vores naturressourcer, men de tog sig i det mindste af os. De byggede skoler, lærte os deres sprog og bragte os den britiske civilisation ... i det mindste har den vestlige kapitalisme et menneskeligt ansigt. Kineserne er kun ude på at udnytte os."

Sata blev ikke valgt. Men det med at Kina ikke blander sig i indenrigsforhold i de lande, de støtte, holder naturligvis ikke.

I 2011 blev Sata imidlertid. valgt. På det tidspunkt fremkom der en Human Rights Watch-rapport om alarmerende arbejdsforhold i minerne.  Den fastslog, at nyvalgte præsident, Michael Sata, som en mangeårig kritiker af kinesisk arbejdspraksis, burde handle på sine kampagneløfter om at stoppe misbruget og forbedre regeringens regulering af mineindustrien for at sikre, at alle virksomheder respekterede Zambias arbejdslovgivning.

"Kinas betydelige investering i Zambias kobbermineindustri kan gavne både kinesere og zambiere," udtalte Daniel Bekele , Afrika-direktør hos Human Rights Watch. "Men minearbejderne i kinesiske virksomheder har været udsat for misbrug af sundhed, sikkerhed og arbejdsforhold og mangeårig regerings- ligegyldighed."

"Seneste forbedringer viser, at kinesiske virksomheder vil overholde arbejdslovgivningen, når den zambiske regering opfylder sit ansvar for at beskytte arbejdernes rettigheder," fortsatte Bekele. "Men mens Zambias minelovgivning er stærk på papiret, har regeringen undladt at håndhæve den.

Det primære ansvar for at sikre, at Zambias kobbermineselskaber opererer i overensstemmelse med nationale og internationale standarder, ligger hos den zambiske regering. Det er oprettet et Mines Safety Department i Ministeriet for Miner og Mineraludvikling, der er ansvarlig for at håndhæve landets minebestemmelser om sundhed og sikkerhed.

Afdelingen er dog underbemandet, underfinansieret og beskyldt af minearbejdere for at være korrupte, hvilket gør den næsten fuldstændig ineffektiv. Den udfører stort set ingen proaktive inspektioner og på grund af budgetmæssige begrænsninger kræver den til tider, at virksomheder, der skal undersøges, betaler for transport og andre omkostninger. De bøder, det er tilladt at pålægge, er så lave, at de næsten ikke har nogen afskrækkende effekt," fastslog (eller hævdede - alt efter temperament) Human Rights Watch.

Arbejdsministeriet har rutinemæssigt godkendt kollektive overenskomster, der indeholder bestemmelser, der er i konflikt med zambisk og international arbejdsret. Den har undladt at gribe ind over for virksomheder, der begår skadelige handlinger mod tillidsrepræsentanter.

"I stedet for blot at skyde skylden på kinesisk-drevne virksomheder, er præsident Sata nødt til at sikre, at hans regering effektivt beskytter arbejdernes rettigheder," sagde Bekele. "Der er behov for strengere foranstaltninger over for alle virksomheder, der tilsidesætter arbejdslove og minebestemmelser.

"Mange af de dårlige praksisser for sundhed og sikkerhed, vi fandt i Zambias kinesiske miner, ligner påfaldende overgreb, vi ser i Kina," sagde Bekele. "Respektering af arbejdslovgivningen og sikring af arbejdernes sikkerhed bør være standarddriftspraksis både i Kina og i udlandet, og ikke betragtes som en irriterende barriere for større overskud."

Rapporten er baseret på mere end 170 interviews, herunder med 95 minearbejdere fra landets fire kinesiske kobberoperationer og 48 minearbejdere fra andre multinationale kobbermineoperationer. Minearbejdere hos kinesiske virksomheder sagde, at de var glade for, at virksomhederne havde foretaget en betydelig investering i kobberminerne og skabt arbejdspladser. Men de beskrev misbrugende ansættelsesforhold, der overtræder nationale og internationale standarder, som ikke ses blandt andre multinationale kobbermineselskaber i landet.

Ud over deres dårlige sikkerhedsstandarder kræver adskillige kinesiske kobberoperationer i Zambia, at minearbejdere arbejder brutalt lange skift, på trods af vanskelige forhold, der involverer ekstrem varme og kontakt med syrer og skadelige kemikalier. Mange minearbejdere hos Sino Metals arbejder fem 12-timers vagter om ugen samt en sjette 18-timers "skiftevagt", når de roterer fra dagvagt til nattevagt eller omvendt. Andre minearbejdere dér beskrev at arbejde 365 dage uden en eneste fridag. Zambisk lov specificerer en 48-timers arbejdsuge, mens enhver anden multinational kobberminevirksomhed bruger 8-timers vagter,som loven foreskriver.lov. 

"Vi arbejder under meget dårlige forhold, forfærdelige forhold. Efter en eksplosion tager det en time for støv, gasser og dampe at forsvinde fra området. Vi skulle vente med at gå ind. Men kineserne siger de: "Gå, gå, skynd dig med det samme!" Og hvis du ikke gør det, opsiger de din kontrakt. Så vi går direkte ind i et område fyldt med dampe og støv…. Lægen sagde, at disse gasser har forårsaget mine sår og brystsmerter."

En underjordisk boreoperatør hos fortæller:

"En dag havde vi allerede [boret] forbi, hvor støtten stoppede, og jeg troede ikke, det var sikkert at gå længere uden at bygge mere støtte. Da jeg fik min næste lønseddel, så jeg, at jeg var markeret fraværende. Da jeg konfronterede den kinesiske chef med det, råbte han af mig og sagde, at jeg ikke gjorde mit arbejde. Og han bad mig holde op. Jeg er nu bekymret for, at når min kontrakt kommer op, vil de ikke forny mig. Så i fremtiden skal jeg bare videre med arbejdet, uanset hvor usikkert det er. Ellers mister jeg mit job."

En casual - en midlertidig ansat - hos Sino Metals fortæller, at  virksomheden kræver,   at casuals selv skal sørge for deres eget beskyttelsesudstyr:

"De kinesiske chefer giver os ikke åndedrætsværn eller hjelme – ingenting. Vi skal selv sørge for sikkerhedsudstyr eller gå uden. Jeg har haft brystsmerter, smerter i hovedet, men jeg har heller ikke lægehjælp hos virksomheden. Der er ingen PPE til casuals. Den nationale fagforening er blevet skrevet [om dette], men intet er blevet gjort…. Det er så slemt, at da Rupiah [tidligere præsident Banda] kom til fabrikken i marts [2011], anbragte de os i et værelse og aflåste det…. Jeg hørte senere, at nogle andre casuals havde fået besked på at blive hjemme den dag. Men vi var der på fabrikken. Og de lukkede os ind i et værelse og låste døren, mens præsidenten var der, for at holde os ude af hans syne.

En anden medarbejder fortæller: "Kineserne forstår ikke begrebet en fagforening. De intimiderer dem, der leder eller er en del af en fagforening. Hvis de ved, at du er en repræsentant, vil du støde på problemer, de vil forsøge at frustrere dig, indtil du forlader jobbet."

 Adskillige kinesiske operatører har forhindret arbejdere i at udøve deres ret til at blive medlem af en fagforeningen efter eget valg gennem trusler og intimidering

"Nogle gange, når du befinder dig i en farlig position, fortæller de dig, at du skal gå videre med arbejdet," sagde en underjordisk minearbejder ved Non-Ferrous China Africa (NFCA) til Human Rights Watch. "De tænker bare på produktion, ikke sikkerhed. Hvis nogen dør, kan han blive erstattet i morgen. Og hvis du rapporterer problemet, mister du dit job.”

Mellem 5. oktober og 12. oktober 2011 indledte minearbejdere ved tre af de fire kinesiske kobberminedrift strejker i håb om, at den nye regerings valg ville skabe et miljø for forbedrede forhold. Produktionen gik i stå. Den 19. oktober fyrede Non-Ferrous China Africa mindst 1.000 strejkende arbejdere. Efter regeringspres de efterfølgende dage indvilligede NFCA i at genindsætte dem. Reuters rapporterede, at NFCA's administrerende direktør sagde, at de genindsatte arbejdere ville blive screenet og "ballademagerne" disciplineret.

Forhåbentlig er forholdene bedret siden rapporten fra 2011. Og mon dog ikke.

Jeg er opmærksom på, at rapporten ligger helt tilbage i 2011 - og faktisk indsætter jeg snart en artikel ligeledes fra 2011.


Direkte investeringer i miner

De senere år har Kina investerer direkte i mineprojekter – enten ved statsejede selskaber eller privatejede kinesiske selskaber. Tidligere ydede landet som oftest direkte støtte eller lån til forskellige projekter – hvad de dog også stadig gør.

Kinesiske projektlån kommer ofte i form af build-operate-transfer (BOT), hvilket resulterer i kinesisk eller fælles ledelse af specifikke projekter, selvom der normalt aldrig er en fuldstændig overtagelse af institutionerne. Som et resultat af BOT-modellen og mangel på grundige vurderinger af Zambias evne til at tilbagebetale gæld, lider Zambia under en statsgældskrise, med Kina som dets største kreditor på 6 milliarder dollars.

Indimellem er Kina nødt til at give gældsslettelse. Det sker typisk på møder i China Africa Cooperation, som jeg har omtalt i tidligere indlæg.

Fra 2000 til 2009 slettede Kina 312 gældsposter hos 35 afrikanske lande. Beløbet oversteg 2,85 mia dollar.

I 2006 fik Zambia US$ 211 millioner  gæld slettet.


Fra 2000 til 2011 var der omkring 64 kinesiske officielle udviklings-finansierings-projekter identificeret i Zambia. 


Zambias fremtid ligger i Kina, skriver Lene Winther i Kristelig Dagblad 14.02.2011.

Kina er i gang med at forandre Afrika. I det kobberrige Zambia bygger kineserne sportsarenaer, veje og hospitaler, åbner økonomiske frizoner og puster liv i forladte kobberminer. Men den nye pengestrøm siver ikke helt ned til det zambiske folk.

Artiklen er lang. Men efter at have forsøgt mig med at forkorte den / refere dele af den indsætter jeg den alligevel i sin fulde længde. Jeg synes, den er meget informativ.

Kinas vicehandelsminister Chong Quan og Zambias finansminister
Situmbeko Musokotwane underskriver endnu en af de talrige nye økonomiske samarbejdsaftaler mellem Zambia og Kina.
Ceremonien fandt sted i Zambias statsbygning. Foto: Thomas Lekfe
.


På en mudret vej i den nordlige del af Zambias hovedstad, Lusaka, stiger præsident Rupiah Banda, en kraftig mand med grå stænk i håret, ud af sin renskurede sorte Mercedes Benz. I morges, da hans regering i statsbygningen underskrev de seneste to af den stadigt voksende række af handelsaftaler mellem Zambia og Kina, havde han gråt jakkesæt på.

Nu, ude blandt folket, er han trukket i en afslappet sandfarvet skjorte. Han vinker til drengene fra slumkvartererne, der står i slidte T-shirts og shorts bag røde kinesiske flag. Hurtigt skridter han af sted for at støde til de kinesiske gæster, der de sidste år er blevet afgørende for hans lands fremtid og måske hans chancer for at vinde årets valgkamp.

Kina har fået en glubende appetit på lande som hans. Her i det kobberrige Zambia planlægger Kina nu at skrue voldsomt op for sine investeringer fra én milliard dollar sidste år til 2,4 milliarder dollar i år. Selvom statistikker er svære at grave frem, tyder alt på, at Kina nu er den største enkeltinvestor i Zambia ligesom i resten af det afrikanske kontinent.

I dag er der første spadestik på Lusakas nye gigantstadion med plads til 50.000 tilskuere. Det er finansieret af lån fra Kina og skal hjælpe det fodboldglade Zambia til en plads som værtsland på den internationale sportsscene.

En kinesisk embedsmand fotograferer en zambisk pige til første spadestik for et nyt gigantisk sportsstadion i Zambias hovedstad Lusaka. Kina finansierer byggeriet til 517 millioner kroner, som skal gavne de sportsglade zambiere. Foto: Thomas Lekfeldt.

 

Fra tilskuerpladserne stirrer en gruppe kinesiske arbejdere i lyseblåt kanvas på nogle hujende dansere, der kaster sig rundt i en vild zambisk stammedans foran dagens podie. Nogle af arbejderne er lige landet fra den sydvestkinesiske by Chongqing knap 10.000 kilometer borte.

Når regnsæsonen slutter, skal de i gang med at bygge stadionet, ligesom tusindvis af deres landsfæller allerede bygger veje, broer, hospitaler, shoppingcentre og hoteller, udvinder kobber og handler med kinesiske varer på Zambias markeder.

Forskere gætter på, at antallet af kinesere i Zambia er steget fra cirka 2000 til 15.000 i løbet af de seneste 10 år.

Et mørkt panel med kinesiske skrifttegn i guld udgør endevæggen i kontoret, som huser Zambias handelsminister, Felix Mutati. Tegnene er et digt af den antikke kinesiske poet Li Bai, som var højt beundret af Mao Zedong.

Selve ministeriebygningen har kineserne også bygget, fortæller Felix Mutati, da han tager imod os i Lusaka. Han forklarer, at kineserne opererer hurtigt, de kan levere varen og skal ikke som de vestlige investorer først regne og analysere sig frem, før projekterne kan skydes i gang.

"Den eneste måde, vi kan skabe job og bekæmpe fattigdommen, som ligger på over 60 procent, er ved at tiltrække store udenlandske investeringer. Og vi ved, at konkurrencen om kineserne er hård. Derfor skal vi stramme os an for at tiltrække dem. Mens alle tilbyder vaniljecreme, skal vi tilbyde chokoladesauce. Vi prøver at være så fleksible og sensitive over for dem, som det er praktisk muligt," siger Felix Mutati.

Men langtfra alle i Zambia er enige med han. Senere i år, når valgkampen for alvor skydes i gang, er regeringens største hovedpine således Michael Sata, en bistert udseende mand, som går under navnet Kong Kobra – et øgenavn, som ikke synes at genere ham. Tværtimod står der blandt de høje papirbunker i hans kontor en statue af en slange, som er klar til at hugge. Han leder partiet Patriotisk Front og er kendt som Kina-kritisk talerør i Zambia. Rygter, som han hverken be- eller afkræfter, går, om at Taiwan betalte hans valgkamp tilbage i 2006. Han kalder det nye stadion i Lusaka for propaganda op til valgkampen.

"Vi vil have, at investeringer skal komme det zambiske folk og ikke Kina til gode. Kineserne kommer med deres kapital, de kommer med deres teknologi for at udnytte, hvad der er i Zambia. De eksporterer alt, hvad de kan få ud af vores jord, tilbage til Kina," tordner han.

Verdensbankens leder i Zambia, Kapil Kapoor, kalder investeringerne for en fantastisk chance for Zambia, hvor økonomien de sidste tre år er vokset med mindst seks procent. Men han er også bekymret. I Zambia, hvor gennemsnitslevealderen er på 45 år, er den nye vækst er ikke blevet omsat til bedre velfærd og mindre fattigdom.

"Faktum er, at den nuværende økonomi ikke har skabt de nødvendige job. Fattigdomsraterne forbliver høje," siger Kapil Kapoor.

På Serval Road i Lusaka, hvor husene gemmer sig bag høje mure, pigtrådshegn og vagter i uniform, sidder manden, der knyttede de første bånd mellem Zambia og Kina. Det er 86-årige Kenneth Kaunda, Zambias landefader og præsident 1964-1991. På hans skrivebord ligger et falmet billede fra 1967. Her sidder den unge Kenneth Kaunda sammen med Mao Zedong, som han i dag uden tøven kalder "en mægtig sjæl".

Da Zambia rev sig løs fra Storbritannien i 1964, formede Kina og Zambia en alliance. Mao Zedong havde hårdt brug for støtter, der ville anerkende Folkerepublikken Kina frem for Taiwan som det rigtige Kina, og da det landlåste Zambia havde brug for en jernbane til at fragte landets kobber mod øst til Tanzania, byggede Kina den 1870 kilometer lange Tazara-jernbanelinje. Kina forsvarede Zambias interesser dengang, ligesom de gør nu, siger Kenneth Kaunda.

"Jeg mener bestemt ikke, at de er i færd med at udnytte vores land, ligesom koloniherrerne gjorde før i tiden. De tog vores kobber væk, og vi kæmpede imod dem. Kineserne i dag handler med os, og de er vores venner," siger Kenneth Kaunda.

Det er svært at få kineserne selv i tale. Kun få har lyst til at indvie vestlige journalister i, hvad de laver i landet.

I udkanten af Lusaka står et stort betonskelet, som om få måneder skal blive til byens nyeste hospital. Bag de rå vægge er 50 kinesiske og 70 zambiske arbejdere ved at svejse, måle, hamre og male. Forretningsleder Jing Wang, en tynd fyr på 30 år, vil gerne vise os rundt.

Han kommer fra Nanjing i det østlige Kina og blev gift for tre måneder siden. Han flyttede til Zambia i august 2009 og skal måske blive et helt år mere. Fritiden får han til at gå med at spille basket eller bordtennis, surfe på internettet og savne sin nye kone. En gang om måneden tager han sammen med de andre kinesiske arbejdere ind til Lusaka for at spise på en kinesisk restaurant. Hans hjem består af en smal køjeseng i en af de små blå og hvide barakker, hvor alle de kinesiske arbejdere bor.

"Pengene er gode her, men livet er kedeligt," konstaterer han og smiler forlegent.

Han tjener godt 100.000 kroner om året. Det er mere end det dobbelte af, hvad han kan tjene i Kina, hvor unge med høje uddannelser i dag kæmper for at bide sig fast på arbejdsmarkedet.

På en fortovscafé møder vi en ældre kineser, som kom hertil for knap 30 år siden og er i toppen af det kinesiske miljø i Lusaka. Han vil ikke have sit navn frem. Han er træt af, at de vestlige medier altid maler billedet af Kina som den nye kolonimagt.

"Når vi kinesere lugter, at der kan skabes profit, så kommer vi i alle dele af verden. Men vi er ingen supermagt, vi er et udviklingsland, som har været koloniseret af otte forskellige lande, så vi har dyb forståelse for, hvad vores afrikanske brødre har gennemgået," siger han og fortsætter:

"Nu er vi er ved at komme op i de rigere landes kategori, og ingen kan stoppe den udvikling. Kun Kina kan have råd til at købe så store mængder råmateriale. Det er en win-win situation for Zambia. Vi hjælper dem med at udvikle sig ved at sikre dem indkomst for deres mineraler og råstoffer."

En af Kinas største satsninger ligger i Zambias nordlige kobberbælte tæt ved grænsen til Den Demokratiske Republik Congo. På en mudret mark, hvor lidt buske og træer stikker op, ligger Kinas første økonomiske frizone uden for egne grænser. Om 15 år skal de 41 kvadratkilometer blive til en helt ny by med fabrikker, huse, shoppingcentre og banker.

Det er den første af sin slags i Afrika, hvor der er fem andre i støbeskeen. Her vil kineserne skabe en industri for forarbejdning af kobber. 14 kinesiske virksomheder opererer allerede under gunstige forhold, hvor der ikke skal betales skat af profitten de første fem år. Omkring 50 virksomheder skal være her i alt. Zonen er bygget omkring en gammel kobbermine, Chambishi Mine, der blev forladt af vestlige investorer og stod tom i 14 år, før kineserne pustede liv i den igen i 2003.

En zambisk arbejder er ved at grave en grøft ved indgangen til Kinas nye økonomiske frizone i Zambia, som er den første af sin slags i Afrika. Zonen skal stå helt færdigt om 15 år og skal skubbe gang i industrialiseringen af Zambia. -- Foto: Thomas Lekfeldt


Den zambiske regering håber på, at Kinas eget økonomiske mirakel vil smitte af. En af grundpillerne her var oprettelsen af økonomiske frizoner med den tidligere fiskerby Shenzhen som den første. Shenzhen, som i dag har knap 10 millioner indbyggere, blev en succes. Men succesen havde en pris i form af voldsomme skader på miljøet og de ofte slavelignende forhold for arbejderne på fabrikkerne.

Den nye zone, som på papiret er et partnerskab mellem Kina og Zambia, er blevet kritiseret for i praksis at operere som en kinesisk enklave. Holdningen til journalister virker kinesisk. Trods flere ansøgninger om interview nægter virksomhederne i zonen at modtage os.

Som en zambisk embedsmand i Mineministeriet udtrykker det:

"På en skala fra 1-10 er jeres chancer for at komme på besøg i den økonomiske zone lig med nul."

Men er det ikke også jeres økonomiske zone?

"Jo, men det er svært ? det er jo dem, der investerer, og de er bange for negative historier," siger han.

Det lykkes os til sidst at blive inviteret ind i et kinesisk kobbersmelteri, hvor assisterende direktør Zuo Yuexin tager imod. Han giver os lov til at tage billeder af en skulptur uden for hovedbygningen. Den forestiller to hænder – en kinesisk og en afrikansk – der sammen bærer initialerne for firmaets navn, Chambisi Copper Smelter. Men vi får ikke lov til at se produktionen.

"Jeg skal først se, om vores direktør har tid," siger Zuo Yuexin og lover at vende tilbage dagen efter, men gør det aldrig.

Få dage senere udbryder der arbejderprotester i Chambisi Mine. Optøjer som disse er blevet almindelige i Zambia, og fagforeningsledere fortæller os, at de kinesiske virksomheder er deres absolut største hovedpine.

"De kinesiske virksomheder følger deres egne regler i stedet for den zambiske arbejdslov. Den zambiske regering går på kompromis med deres lovovertrædelser, fordi de vil tiltrække investeringerne," siger Rayford Mbulu, præsident for minearbejdernes fagforening i Zambia.

Grueligt galt gik det den 15. oktober sidste år i den lille privatejede kulmine Collum Mine, der ligger ved byen Sinazongwe i det sydlige Zambia. Her skød to kinesiske managere 13 chokerede arbejdere, der kom for at protestere over nedskæringer i deres løn. Det var rent held, at ingen døde.

Kineserne er nu sigtet for 13 mordforsøg og venter på deres retssag.

Da det første skud bragede op i luften, troede Ward Sianaini på 26, at det bare var en advarsel. Men så kom det næste. Omkring ham begyndte folk at synke sammen, og selv mærkede han en voldsom smerte. Chokeret krøb han i ly bag et træ. Ward Sianaini blev ramt i skulderen og fingeren.

I sin halvmørke lerhytte fortæller han os, hvordan der længe har været problemer med arbejdsforholdene i minen. Arbejderne blev tvunget til at gå ned i kulstøvet uden masker, der kunne beskytte dem, og de havde ikke rigtigt arbejdstøj eller sko. Da de over 100 arbejdere ankom til minen klokken 10 om formiddagen, ventede kineserne ude foran porten. To af dem havde haglgeværer i hånden. En af kineserne har senere fortalt til New York Times, at arbejderne truede med at kaste sten. Men det afviser Ward.

"Vi havde intet i hænderne. Vi ville blot have vores løn," siger han.

Episoden understreger den vanskelige balancegang for den zambiske regering. Da Zambias præsident, Rupiah Banda, i dagene efter skudepisoden tog offentligt afstand fra de skyldige, understregede han samtidig, at nu skulle man ikke starte en hetz mod en bestemt folkegruppe.

Ward Sianaini er nu afhængig af de selvsamme kinesere, som skød ham ned. Efter skudepisoden modtog han en meget lille erstatning, men jobbet i minen mistede han. De lovede, at han ville få det igen, men alt tyder på det modsatte. Hvordan skal han nu brødføde sine to yngre brødre, hustruen Brenda og sønnen Sam?

Af ren nød er han i øjeblikket tvunget til at tigge de arbejdsgivere, som skød ham, om at få sit arbejde tilbage. Men der er ingen hjælp at hente.

"Du har fået, hvad du skal have," fortæller han, at de siger til ham.

Og her slutter Kristelig Dagblads artikel.


Kafue Gorge Lower Power-projektet

Betydningsfulde kinesiske projekter i Zambia har været digitaliseringen af tv-tjenesten ZNBC og to lufthavne, et lån til finansiering af Kafue Gorge Lower Power-projektet og et lån til udvidelse af Kariba North Bank-kraftværket nær Siavonga. Kina har også investeret i både landbrug og turisme i Zambia.
Særlig vigtigt har Kafue Gorge Lower Power-projektet været - det største enkeltstående infrastrukturkonstruktionsprojekt i Zambia og betragtet som nr. 1-projekt i Kina-Zambia-samarbejdet og et modelprojekt for Bælt- og vejinitiativet. 

Zambia har 31 kraftværker. Vandkraft tegner sig for 85 % af Zambias elektricitet; så er der en del solenergiværker og nogle kul- eller dieseldrevne. 
Minedrift er meget strømkrævende. Omtrent 70 procent af den nationale elektricitetsproduktion forbruges af landets miner i Copperbelt-provinsen
Da Zambia havde et mål om at anspore økonomisk vækst ved at tredoble den nationale kobberproduktion til tre millioner tons om året, og derfor måtte styrke landets strømforsyning, indgik den zambiske regering i 2015 et joint-infrastructure ventures mellem ZESCO og SinoHydro om at bygge Kafue Gorge Lower Hydropower Station.


ZESCO (akronym for Zambia Electricity Supply Corporation Limited) er statsejet og  er Zambias største elselskab , der producerer omkring 80 % af den elektricitet, der forbruges i landet.
Sinohydro er et kinesisk statsdrevet vandkraftingeniør- og byggefirma, grundlagt i 1950 og baseret i Beijing, Kina. Sinohydro er blevet et "ansigt for Kinas ekspansion" over hele verden ved at have aktiviteter i 55 lande i Asien, Afrika, Europa.
Kontraktprisen var 2 milliarder USD, hvor 85 procent var lånt fra Exim Bank of China og Industrial and Commercial Bank of China. Zambias regering  investerede de resterende 15 procent i projektet.


Til  Kafue Gorge Lower Power Station (KGL) er bygget en dæmning langs Kafue-floden, mellem Kafue Gorge Upper Power Station opstrøms og sammenløbet af Kafue-floden med Zambezi-floden nedstrøms nær Zambias sydlige grænse mod Zimbabwe, cirka 90 kilometer syd for Zambias hovedstad Lusaka.




Byggeriet af kraftværket begyndte i november 2015.  Entreprenøren forventede at afslutte byggeriet i løbet af fjerde kvartal 2020. 
 Men med henvisning til "vanskeligheder uden for dets kontrol" (oversættelse: at de ikke var blevet betalt) stoppede  Sinohydro byggeriet i en periode i 2019, hvilket naturligvis sinkede færdiggørelsen. I juli 2021 blev den første turbine kommercielt sat i drift. I marts 2023 blev den sidste af de fem turbiner startet. 
Under hele opførelsen havde projektet skabt 15.000 lokale arbejdspladser og bidraget væsentligt til væksten i den lokale bygge-, handels- og transportsektor. Derudover har det ansporet udviklingen af infrastruktur omkring vandkraftværket. Efter opførelsen øgedes Zambias kraftkapacitet med næsten 38 %.

24. marts 2023 blev værket officielt taget i brug. Præsident Hakainde klippede båndet og trykkede på startknappen ved ceremonien.
Ved ceremonien roste præsidenten det gode langsigtede samarbejde og det solide forhold mellem Kina og Zambia.
Han sagde, at stationen ville opfylde hans nations strømbehov og også gøre det muligt  aktivt eksportere elektricitet til andre lande, herunder Malawi, Zimbabwe, Sydafrika og Namibia, hvilket ville bidrage til den overordnede udvikling af det sydlige Afrika.
Du Xiaohui, kinesisk ambassadør i Zambia, understregede, at det var et projekt, som både Kinas og Zambias præsidenter havde prioriteret højt, hvilket symboliserede kinesisk-afrikansk venskab og samarbejde.

Som jeg læser det, er Kafue Gorge Lower Power Station
ikke det eneste energiprojekt, som kineserne har skudt penge i.

Og så til kobberminerne

Jeg fandt en oversigt, der havde overskriften 7 mineselskaber i Zambia. 
 
Spørg mig så ikke lige,  hvorfor der er listet 11 navne på selskaber  op under den overskrift.

I 2022 var var størrelsesforholdet mellem de fem største miner, som angivet herunder. Selskabsnavnene er utydelige og næsten ulæselige, men jeg fortæller om dem under illustrationen.


Sentinel Copper Mine, den største mine i Zambia, ejet af First Quantum Minerals Ltd (canadisk) eller rettere deres datterseskab Kalumbila Mines. og skal være i drift indtil 2035.

Kansanshi Mine, den næststørste mine, ejet ligeledes af First Quantum Minerals Ltd  (canadisk) og ZCCM Investment Holdings Plc og skal være i drift indtil 2044.

Lumwana Copper Mine, ejet af Barrick Gold (canadisk) og skal være i drift til 2049.  

Nchanga Copper Mine, tidligere Chingola Cobber mine ejet af  Konkola Copper Mines, et joint venture mellem Vedanta Resources Ltd 79,4 % og  Zambia Consolidated Copper Mines (ZCCM), hvor Zambias regering har en kontrollerende andel. Forventes i drift til mindst 2054.  Vedenta er et interessant selskab, som jeg vil fortælle mere om senere.

Mopani-minen, ejet af ZCCM og Abu Dhabi International Resources Holding  (IRH) og skal være i drift indtil 2046.  Oprindelig ejet af Glencore, et schweizisk selskab. I 2021opkøbte det statsejede mineselskab ZCCM-Investment Holdings (ZCCM-IH) Mopani for  1,5 milliarder dollar. 
I slutningen af 2023 opkøbte Abu Dhabi International Resources Holding 51 % af aktierne for 1,1 mia USD. 
Glencore er en af verdens førende producenter og markedsførere af kobber. De udvinder og forarbejder kobbermalm i Sydamerika, Den Demokratiske Republik Congo og Australien. 
Skønt Glenmore har base i ”de rene hænders Schweiz", er det ikke for kønt, hvad der reporteres fra selskabets projekter rundt omkring – f.eks. i Peru. Se en kritisk artikel her.

Lubambe Mine, ejet af JCHX. 
Lubambe har haft skiftende ejere. I 2010 indgik brasilianske Vale et 50:50 joint venture med African Rainbow Minerals (ARM) om et mineprojekt, der dengang blev kaldt Konkola North med forventet produktionsstart i 2013 og med en forventet levetid på 28 år.
I december 2017 gik de imidlertid ud af projektet og solgte det – nu under navnet Lubambe – til EMR Capital. 
Jeg fandt det morsomt, at også et brasiliansk selskab havde været tidligt inde over, men de må jo have vurderet, at projektet ikke levede op til forventningerne.
Flere kinesiske selskaber bød også på Lubambe-minen, men EMR blev foretrukket. EMR er et australsk firma med base i Hongkong.
I juni 2024 købte det kinesiske selskab JCHX Mining  80 procent af aktierneaktier i Lubambe Copper Mine (LCM). 

JCHX er et kinesisk firma - oprettet i 1997 og oprindelig statsejet, men i 1999 privatiseret.

EMR, som havde ejet Lubambe-minen siden 2017, solgte også hele sin aktiepost i et tilstødende Mingomba-kobberprojekt til den californiske start-up KoBold Metals. Et firma, vi senere skal høre mere til.


Muliashi Mine, ejet af et joint venture mellem China Nonferrous Mining Company (CNMC) og det statslige ZCCM. Sammen med ZCCM ejer China Nonferrous Mining Company også Chambishi Copper Smelter.

Chimbishi Copper  Smelter

CNMC

Det undrer mig, at China Nonferrous Mining Company (CNMC)  først nævnes nu, så langt nede i rækken af store miner. For CNMC er en mægtig stor spiller på den internationale bane, og det var immervæk CNMC, der foretog de allerførste kinesiske investeringer i Zambias kobberminer, da de erhvervede sig Chambeshi-minen.

CNMC er en kinesisk statsejet virksomhed direkte under den statsejede Assets Supervision and Administration Commission. Selskabet er moderselskab for fire børsnoterede virksomheder i Kina og Hong Kong. 
Det investerer i kobber, aluminium , zink , nikkel , tantal , niobium og beryllium .
På et møde i Kinas Road and Belt initiativ i november 2024 blev det annnonceret, at blandt andre investeringer planlægger CNMC at bruge $650mn på at rehabilitere og udvide Luanshya Copper Mine og $250mn til at udvikle Samba Copper Mine. To miner, der ikke var med i min oversigt over de største miner.
CNMC vil også investere 100 millioner dollars i en økonomisk zone i hovedstaden Lusaka.  Lusaka Times citerede præsident Hakainde Hichilema, der udtrykte tilfredshed med, at hans opfordring til FOCAC (Forum of China Africa Coordination) om flere kinesiske investeringer i hans land så ud til at bære frugt og opfordrede CNMC til at øge sine investeringer i teknologi og infrastruktur. 


Så jo, CNMC er en stor spiller. Men set fra Vesten også en uartig dreng i klassen.
I 2013 underskrev China Nonferrous Mining Company en aftale til en værdi af 712 millioner dollars om at bygge en stålfabrik i Iran og trodsede dermed de sanktioner, som USA og EU på det tidspunkt havde pålagt Teheran. 


 Og så var der jo Vedanta Resources, som skiller sig lidt ud. Det er nemlig indisk.
Vendata blev grundlagt i Bombay (nu  Mumbai ) i 1976 af Anil Agarwal , som en skrotforhandler. Nu er det vokset til den største minedrift og ikke-jernholdige metaller i Indien  med hovedkvarter i London. Gennem mange datterselskaber har det 
En guldminevirksomhed, kobbervirksomhed i Zambia og på Tasmanien og zinkaktiver i Sydafrika, Namibia og Irland og 64,p% af aktierne i  Hindustan Zink, en aktiepost på 51 % i Sesa Goa , har jernminedrift i Goa og Karnataka og er Indiens største producent-eksportør af jernmalm , har en 58,5% kontrollerende ejerandel i Cairn India , Indiens største private olie- og gasselskab og 90 % af aktierne i Electrosteel Steels.
Vedanta er stadig ejet af medlemmer af Anil Agarwals familie.  
Der er rapporteret adskillige miljøskader og uheld med dødelig udgang på flere af Vendatas foretagener. I 2015 rapporterede landsbybeboere i Chincola i Zambia f.eks. lugt og smag af giftig forurening / lækager fra kobberminen der.
I oktober 2017 afgjorde Londons appeldomstol i sagen Lungowe mod Vedanta Resources plc , at næsten 2.000 zambiere kunne sagsøge Vedanta Resources plc som moderselskab ved engelske domstole på grund af påstået forurening af deres landsby. Ved at afslutte den samme retssag i 2019 bekræftede Storbritanniens højesteret , at Vedanta kunne sagsøges i England vedrørende erhvervsansvar for menneskerettighedskrænkelser og miljøskader.

Planer om baixitminedrift i Niyamgiri-bakkerne blev imidlertid stoppet, da tusindvis af lokale dannede en menneskelig kæde rundt om bakken i protest mod planerne.  Projektet blev mentes at true livet for Dongria Kondh- folket, der befolker denne region ligesom  Niyamgiri-bakkerne er et vigtigt dyrelivshabitat. 
En undersøgelse af en etableret bauxitmine et andet sted i Indieni førte til en rapport, der konkluderede, at der var  fundet "åbenbare overtrædelser" af miljøbestemmelser og alvorlige bekymringer over virkningen af Niyamgiri-minen på både miljøet og den lokale stammebefolkning. 
I februar 2010 besluttede Church of England at disinvestere fra virksomheden af etiske grunde.  
Direktøren for Survival International, Stephen Corry , sagde: "Kirkens hidtil usete og meget velkomne beslutning sender et stærkt signal til virksomheder, der tramper på stammefolks rettigheder: vi vil ikke bankrollere dine misbrug. Enhver, der har aktier i Vedanta, bør sælge dem i dag. hvis de bekymrer sig om menneskerettighederne." 
Flere aktionærer fulgte denne udtalelse og solgte deres aktier.
På den anden side optræder Anil Agarwal som filantrop.

I 1992 oprettede Anil Agarwal Vedanta Foundation som det redskab, hvorigennem koncernens virksomheder ville udføre deres filantropiske programmer og aktiviteter. I regnskabsåret 2013-14 investerede Vedanta-gruppens virksomheder og Vedanta-fonden 49,0 millioner USD i at bygge hospitaler , skoler og infrastruktur, bevare miljøet og finansiere samfundsprogrammer, der forbedrer sundhed, uddannelse og levebrød for over 4,1 millioner mennesker. [ 30 ] Initiativerne blev taget i partnerskab med regeringen og ikke-statslige organisationer (NGO'er). Blandt hans inspirationer tæller Agarwal Andrew Carnegie og David Rockefeller, der byggede offentlige værker med deres formuer, og Bill Gates . Aktiviteterne finansieret af hans filantropi er fokuseret på børns velfærd, kvinders empowerment og uddannelse . Anil Agarwal blev nummer to på Hurun India Philanthropy List 2014 for sin personlige donation på ₹1.796 crore (ca. US$36 millioner). Han blev rangeret som nummer 25 på Hurun India Rich List med en personlig formue på ₹12.316 crore. 
I 2015 indviede Vedanta-gruppen i samarbejde med Ministeriet for Kvinder og Børns udvikling den første "Nand Ghar" eller moderne anganwadi af de 4.000, der var planlagt at etablere.  Agarwal har lovet at donere 75% af sin families rigdom til velgørenhed, idet han sagde, at han var inspireret af Bill Gates. 
Det er jo meget tiltalende, men endnu mere tiltalende ville det måske være, hvis de tog mere hensyn til miljø, forurening og menneskerettigheder der, hvor de driver virksomhed - synes jeg.

KoBold Metals

Bill Gates er i øvrigt også aktiv på kobberfronten i Zambia.
I februar 2024 annoncerede Californien-baserede KoBold Metals, at de har fundet den største kobberforekomst i 100 år. KoBold Metals er en "mining-startup", der er  støttet af en gruppe bemærkelsesværdige amerikanske milliardærer. 
Dens økonomiske opbakning kommer hovedsageligt fra Breakthrough Energy Ventures, en klima- og teknologifond oprettet af Bill Gates og med støtte fra folk som Michael Bloomberg,(som var borgmester i New York og  kandidat ved nomineringen til præsident i 2020, men tabte til Biden) Bill Gates og Jeff Bezos. 
Breakthrough Energy Ventures blev grundlagt i 2016 af Bill Gates for at sikre adgang til kritiske mineraler. Det har angiveligt rejst over $2 milliarder på tværs af flere fonde og foretaget omkring 100 investeringer i vedvarende energi, energilagring, fødevarer og landbrug, genbrug og transport. BHP, Rio Tinto, Sumitomo og Glencore har også investeret.

KoBold har brugt kunstig intelligens til at opdage kritiske mineraler, der er nødvendige for energiomstillingen. KoBold Metals indsamler data, herunder satellitbilleder og boreresultater, og bruger derefter kunstig intelligens til at bygge kort over jordskorpen for at søge efter potentielle aflejringer af kobber, kobolt, nikkel og lithium. 


KoBold Metal bruger omkring $60 millioner hvert år på at udforske 60 forskellige steder på tre kontinenter. Selskabet har investeret 200 millioner dollars i Zambia, ifølge Jito Kayumba, en særlig assistent for landets præsident.

KoBold Metals ledere fortalte Reuters, at den nye mine kunne koste op til $2 milliarder, og at  byggeriet af minen kunne begynde allerede i 2027. Nu søger KoBold strategiske og finansielle partnere. 


Malmlagene ved Mingomba ligger  omkring 1.200 mete under overfladen, hvilket gør boring af huller og mineskakter tidskrævende og dyrt. I bedste fald tager det tre måneder at konstruere et hul, og det tager dusinvis af sådanne huller at definere én ressource. 

At kalde fundet en opdagelse er måske ikke helt korrekt, da forekomsten er velkendt og allerede blev opdaget i 1979 af Anglo American. Anglo besluttede at sælge koncessionen og fandt den uøkonomisk baseret på kobberpriserne på det tidspunkt og andre faktorer såsom dybden af aflejringerne og vanskeligheder med at flytte kobberet til havn. I 2004 købte det australske mineselskab Equinox Minerals koncessionen, men besluttede også at videregive udnyttelsen af forekomsten. I 2018 købte KoBold projektet og har nu pustet nyt liv i projektet, hvilket giver zambierne håb om, at ressourcen endelig vil blive gravet op.


Historisk set har Mingomba-forekomsten  lidt under højere omkostninger til at transportere mineraler fra mine til havn i forbindelse ligesom i øvrigt alle minerne i kobberbæltet. De jernbaneopgraderinger, der i øjeblikket finder sted i Lobito-korridoren, vil eliminere dette problem, og på det tidspunkt, hvor Mingomba-minen kommer til at producere i stor skala, skulle jernbanen, der forbinder området med Atlanterhavet, være fuldt operationel med alle udvidelses- og forbedringsarbejder afsluttet.









Så kom USA på banen.

I 2023 underskrev USA og EU en officiel støtteerklæring til Lobito Corridor Project, en 1.344 kilometer lang jernbane, der skal forbinde det sydlige DR Congo og det nordvestlige Zambia med havnen i Lobito, Angola. Projektet forventes at koste omkring én milliard dollars og stå færdig i løbet af fem år. 
I stedet for at kobberet og kobolten bliver transporteret østover til havnen i Dar es Salaam, Tanzania, på den kinesisk-byggede Tazara-jernbane, vil Washington og Bruxelles dirigere råstofferne vestover til havnen i Lobito, hvorfra der vil være fri passage til vestlige markeder. 

I slutningen af 2022 underskrev USA et aftalememorandum (MoU) med Zambia og Den Demokratiske Republik Congo om udvikling af en regional værdikæde i batterisektoren for elbiler.

Dermed meldte USA sig ind i kampen om de afrikanske mineraler.
MoU udfordrer dominansen af Kina, Sydafrika, Hong Kong, Mauritius og Indien som de traditionelle forbrugere af zambisk kobber, guld, lithium, kobolt og manganeksport. 
Det var nok også på tide – eller retter 10-20 år for sent.

Zambias kobberproduktion har været svingende.

I 2022 anslåede minerådgivningsanalysefirmaet CRU, at kobberindustrien ville skulle investere 100 milliarder dollars i nye miner for at imødekomme et årligt forsyningsunderskud på 4,7 millioner tons i 2030.




Samspillet mellem kinesere og afrikanere

En artikel har set på samspillet mellem kinesere og zambianere og den spørger, er de kinesiske virksomheder de værste? Den konkluderer, at lønnen i de kinesiske virksomheder har været lavere end i schweiziske, britiske, sydafrikanske og canadiske virksomheder og sikkerhedsforanstaltningerne ringere. 

I 2005 skete der en stor eksplosion sted på CNMCs (China Nonferrous Metal Mining Company) Chambishi Copper Smelter, hvor 50 arbejdere mistede livet.  Zambianere begyndte at spørge sig selv, hvorfor det stort set kun var zambianere og ikke kinesere, der omkom, og der startede rygter om, at de havde været låst inde på værket.
CNMCs svar var:
"Det er noget sludder at sige, at vi låste de zambiske arbejdere inde på værkstedet og behandlede dem som slaver. Sandheden er, at to kinesiske arbejdere var til stede, men de gik på toilettet to-tre minutter før eksplosionen, og hvis det ikke var for det, ville de også være omkommet i ulykken. Efter ulykken stødte vi på et stærkt pres fra medierne, som opmuntrede os til at forbedre vores sikkerhedsstandarder."
Iøvrigt fremhævede  CNMC, at dynamitten var leveret af NFCA Non-Ferrous Company–Africa, hvorfor de betragtede dem som ansvarlige for ulykken.
Der er dog også consensus om, at de kinesiske virksomheder er i gang med at forbedre forholdene.

Det er morsomt at læse om kinesernes og afrikanernes syn på / fordomme om hinanden.

Et fælles træk ved kinesiske samfund i Zambia er, at de har en tendens til at være ret lukkede fra den lokale befolkning. For eksempel omtales NFCA-hovedkvarteret i Kitwe og Chambishi af lokale beboere som 'China House', fordi de kinesiske ansatte bor og arbejder der adskilt fra lokalsamfundet. 
Dette fænomen er frem for alt resultatet af sproglige og kulturelle barrierer. Sproget er fortsat et problem for de kinesiske migranter, da meget få kan tale engelsk eller fransk, for ikke at nævne de lokale sprog. Dette gør det ekstremt vanskeligt for kineserne at kommunikere og integrere med lokalsamfundet. Det ser ud til, at selvom kinesiske MNC'er har omfavnet omverdenen i økonomisk henseende, er kinesiske samfund i Afrika stadig ikke klar til at omfavne kulturen i de lokale samfund, hvor de arbejder og lever. 
Kultur er også en afgørende faktor. Kinesere har en tradition for loyalitet over for deres familier, og de er konservative med hensyn til seksuelle forhold. De fleste kinesiske arbejdere tager til udlandet uden deres familier i flere år og vender først hjem under forårsfestivalen. Nogle zambiske arbejdere kan ikke forstå, hvordan kineserne kan bo i udlandet i flere år uden at engagere sig i seksuel aktivitet. Det er ikke ualmindeligt, at zambiske interviewpersoner udtrykker deres utilfredshed med kinesiske migranters kulturelle konservatisme, som en zambisk arbejder forklarede:
Virksomhedskulturen i kinesiske virksomheder er anderledes end vestlige virksomheder. Vestlige ledere behandler zambiske medarbejdere som deres små brødre. For eksempel vil de vestlige ledere bruge det samme toilet som de zambiske arbejdere, men i kinesiske virksomheder har kineserne deres eget toilet. Det ser ud til, at kineserne kan lide at sætte barrierer op. Når fyre fra Amerika og Sydafrika gør forretninger i Zambia, vil de lede efter huse, hvor vi [zambiere] bor, men kineserne er ikke de samme. De bliver bare sammen. De har endda deres egen busforbindelse, der kører fra hvor de bor direkte til minepladserne. 
Når folk fra andre lande kommer hertil, ønsker vi, at de følger vores skikke og kommunikerer med os. Hvis I kinesere ønsker at blive i Zambia og vil gøre gode forretninger her, bør I åbne op og overvinde disse barrierer. Zambianer er venlige mennesker. Vi vil gerne dele ideer med hinanden og blande os med kineserne. Vi vil ud og spille fodbold, basketball og bordtennis sammen.
Mange kinesiske arbejdere har for vane at sove om eftermiddagen, hvilket nogle zambiske arbejdere hos NFCA ikke kan forstå. De argumenterer for, at tiden efter frokost er en god mulighed for lederne til at forbedre forholdet til de zambiske arbejdere ved at kommunikere med dem, men i stedet vælger lederne at sove. Nogle hævder også, at kineserne ikke er omgængelige over for deres medarbejdere, idet de bemærker, at de ikke hilser på de zambiske arbejdere, hvilket er mærkeligt for zambiere, som altid hilser på hinanden, selvom de er fremmede. De argumenterer for, at til sammenligning vil de vestlige ledere hilse på dem, hvilket får dem til at føle sig godt tilpas, og at de ikke bare er ansatte, men også venner og brødre. 
Kinesiske ledere klager også over zambiske ansatte og nævner deres dårlige punktlighed og langsomme arbejdshastighed som store problemer. Med henvisning til zambiske ansatte bemærkede en kinesisk leder: 'det er svært at finde dygtige arbejdere. Umiddelbart efter du har fortalt de ufaglærte arbejdere, hvordan de skal udføre et arbejde, forstår de, men flere timer senere vil de have glemt det, og du er nødt til at fortælle dem det igen.’16 En kinesisk leder klagede også over, at
... nogle af de zambiske arbejdere har ingen idé om at spare penge; de vil spilde deres løn i baren. Nogle af dem kommer først på arbejde, når de har brugt alle deres penge. Kinesere er forskellige; når vi får vores løn, køber vi mad til vores familier og sparer penge til vores børn.
Den samme interviewperson forklarede, hvordan nogle kinesiske ledere indprenter deres zambiske medarbejdere ideen om at spare penge til deres familier, hvilket ofte genererer positive resultater. Han bemærkede stolt: 'en af mine zambiske arbejdere har sparet ZMK 1,8 millioner nu. Selvom det ikke er et stort beløb, er jeg glad for at se dette.' 
Interessant nok indrømmede de fleste af de kinesiske interviewpersoner, at zambiske folk generelt er høflige og venlige, at de aldrig spytter eller taler højt offentligt, og selv fattige mennesker er opmærksomme på deres udseende. De bemærker, at zambiske chauffører er meget høflige, og i modsætning til kineserne vil de give plads til fodgængere.

Miljøomkostninger

"De fleste mineaktiviteter er uholdbare og påfører lokalsamfund omkostninger, mens de ikke giver dem nogen håndgribelige fordele," har Vusumuzi Sifile Sibanda, administrerende direktør for det Lusaka-baserede NGO Panos Institute Southern Africa udtalt.

Og der er ingen tvivl om, at den almindelige zambianske befolkning har betalt en pris for landets mineralindtægter.

Bly

Mens nye mineprojekter, der spirer på tværs af Luapula, giver Zambia nye udfordringer, er Kabwe i Centralprovinsen stadig ramt af miljø- og folkesundhedsproblemer forårsaget af blyforurening fra en zink- og blymine, der lukkede for 30 år siden.
Bly er et uædle metal, der blandt andet bruges til fremstilling af bilbatterier, pigmenter, ammunition, kabelbeklædning, blykrystalglas og strålingsbeskyttelses-gadgets.
Chrizoster Phiri, Kabwe Centrals MP, fortaltetil  Oxpeckers, at alt i Kabwe er plettet med blyforurening. Det britiske konglomerat Anglo-American Corporation drev Broken Hill Mine fra 1904 til 1974, da den zambiske regerings nationaliserede og inkorporerede den i den statsejede Zambia Consolidated Copper Mines (ZCCM) gruppe. ZCCM lukkede minen i 1994 midt i et fald i priser og efterspørgsel.

"Kabwe står over for en katastrofe på grund af forurening af vand og jord med bly fra lossepladsen. Det er nu i jorden, i vandet, og det cirkulerer i den støvede luft, vi indånder. Landet er blottet, fordi den forurenede jord ikke kan opretholde nogen vegetation,” sagde Phiri.

Blyforurening menes at forårsage sundheds- og kognitive udviklingssygdomme blandt børn i Kabwe. Undersøgelser tyder på, at blyforgiftning forårsager skade på centralnervesystemet, hvilket er almindeligt blandt spædbørn i Kabwe. Det menes også at være årsagen til hukommelsestab, som er udbredt blandt børn i byen.

”Børnene mister koncentrationen i skolen og derhjemme. Når de bliver sendt for at købe dagligvarer i butikkerne, vender nogle tilbage tomhændede, fordi de har glemt, hvad de blev sendt for at gøre,” sagde Phiri. "Nogle er født med deforme kropsorganer på grund af unormalt høje niveauer af bly i kroppen før fødslen. Blyforurening driver også den høje forekomst af aborter, dødfødsler og for tidlige fødsler blandt kvinder i Kabwe."

 

Kabwe compound – slumby –
den tredjestørste i Afrika efter Nairobi og Johannesberg


I 2013 blev Kabwe udråbt som verdens næstmest forurenede sted. Kabwe overgik langt f.eks. Tjernobil, som kun var det 6. mest forurenede sted. Se listen over verdens 10 mest forurenede områder  her

 
Fra 1. juli 2006 har EU's Waste Electrical and Electronic Equipment Directive (WEEE-direktivet) og Restriction of Hazardous Substances Directive (RoHS-direktivet) forbudt brug af bly i elektronik. det lyder som en n ødvendig beslutning.

Lidt positivt kan der dog fortælles om Kabwe. Det var her, at Tom Zwiklaar i 1921 fandt det første menneskelige fossil i Afrika. Det blev kaldt Homo rhodesiensis. I dag kendt som Homo heidelbergensis. Kraniet kan ses på Smithsonian Institute i USA.
 

Mangan

Volza er et firma, der følger eksport / import handelsdata i 209 lande. Ifølge Volzas eksportdata for manganmalm fra Zambia er der i alt 304 leverandører af manganmalm i Zambia, som eksporterer til 372 købere globalt.  (Det lyder godt nok af mange) 
I perioden fra marts 2023 til februar 2024 var 77 leverandører aktive, hvor Ding Cheng Investments Limited  (kinesisk), Blecozed Investments  Limited (kinesisk) og AA Minerals Limited (et ghanesisk firma, der tidligere har gjort mest i guld)  stod for 43% af Zambias samlede eksport af manganmalm.

Ding Cheng Investments Limited er den førende leverandør af manganmalm i Zambia, der udgør 16% af det samlede antal med 82 forsendelser. Tæt på følger Blecozed Investments  Limited med en andel på 14% af det samlede antal svarende til 74 forsendelser. AA Minerals Limited indtager tredjepladsen og udgør 13 % af det samlede antal med 70 forsendelser.

Der findes f.eks. også Musamu Resources Ltd, et spirende privatejet, zambisk storskala-mineselskab, grundlagt i 2009 med hovedkontor i Kitwe, Zambia. Efter afslutningen af et tolv-årigt mineral-efterforsknings-program har virksomheden åbnet Greenfield Large Scale Luongo Mangan Open Pit Mine i Chipili-distriktet i Luapula-provinsen. Minen blev officielt søsat i november 2022 af præsident Hakainde Hichilema. Det er den første fuldt ejede indfødte zambiske store manganmine i Zambia.

Nord for Kitwe, som jeg tidilgere har omtalt, driver ERGA Chambishi Metals, et kobolt- og kobberelektrometallraffinaderi, som producerer kobberkatode og koboltmetal. Chambishi-fabrikken er den eneste fabrik i Zambia, der producerer koboltmetal og er en af ​​de største koboltmetalproducenter i verden. 
ERGA er den afrikanske afdeling af ERG, Eurasian Resources Group. Ud over  sin kernekobolt- og kobberforretning omfatter ERG Africas udviklingsaktiver mangan, platin, bauxit, flusspat, kul og tinaktiviteter i Sydafrika, Zimbabwe, Mali og Namibia. Koncernen er også ved at udvikle et termisk kulprojekt i Mozambique, der skal levere op til 600 MW strøm.
Som alle andre store selskaber, jeg er stødt på, præsenterer det sydafrikanske selskab sig på bedste vis:





ERG Corporate består desuden af  ERG Kazakhstan, ERG Brazil og ERG Arabia

Forskellige organisationer har øje for miljøbevarelse og bæredygtig udvikling i Zambia og metaludvindingens følger for befolkningen. 
Efter at Care for Nature Zambia havde afholdt et møde i et område med manganudvinding, fortalte organisationens direktør, Nsama Musonda Kearns, at lokalbefolkningen anklager virksomheder, der udvinder mangan, for at begå menneskerettighedskrænkelser såsom ulovlige og ukompenserede udsættelser, tvangsarbejde og miljøforringelse.

Tre kvinder, der deltog i mødet, vidnede om, at de har mistet jord til minen. Alle i mødet sagde, at de frygter at miste deres hjem, fordi min stadig udvides sig udad fra centrum af landsbyen. En kvinde sagde, at hun frygtede, at hendes hus ville falde sammen i det åbne brud, som nu er to meter væk fra husene,« stod der i referatet.

Med svindende adgang til jord og ingen ejendomssikkerhed over det, der er tilbage af det, har kvinder i Mansa vendt sig til ulovlig håndværksminedrift, det der kaldes artisane mining -  for mangan for at få enderne til at mødes. Kvinderne fortalte på mødet, at indkomsten er for lav i forhold til de dårlige arbejdsforhold.

"Købere betaler så lavt som K2,50 (10 amerikanske cents) pr. spand manganmalm, som de er tvunget til at acceptere af desperation, fordi de har brug for indkomst til deres husholdninger," hedder det i referatet. ”Kvinderne er glade for at være i minedrift, men de bekymrer sig om, at arbejdsforholdene ikke er sikre.
”De bruger hakker og hakker til at udvinde manganholdige malme, før de sorterer og transporterer dem til salgssteder. De har intet beskyttelsestøj og bærer malmen på hovedet. De klager altid over svære hovedpine og rygsmerter, fordi mangan er et meget tungt uædle metal."

I Zambia har multinationale virksomheder brugt håndværksminearbejdere som en måde at supplere deres arbejdsstyrke på eller til at hente mineraler fra mindre, uformelle miner.

Håndværksminearbejdere arbejder ofte under farlige forhold, med ringe hensyntagen til sikkerheds- eller miljøbestemmelser, og er ofte udsat for sundhedsrisici fra eksponering for giftige kemikalier og tungmetaller.

Og netop denne "artisan mining" har haft  fatale følger for minearbejdere ved den indisk ejede Southern African Ferro Alloys Limited (SAFAL) enhed i det centrale Zambias Serenje. 







SAFALs indtog skabte optimisme i den afsidesliggende zambiske by Serenje, da de lovede hårdt tiltrængte job og økonomisk udvikling for den fattige region.

Men nu er 20 arbejdere blevet diagnosticeret med en invaliderende neurologisk tilstand, som kaldes mangansygdommen. Den deler mange af symptomerne på Parkinsons sygdom. Symptomerne omfatter rysten, stivhed, langsom motorisk bevægelse og potentielt alvorlig depression, angst og aggression.


Mangansygdommen er tilsyneladende forårsaget af langvarig eksponering for høje niveauer af mangan. Symptomerne begyndte at komme, da  SAFAL  stoppede med at benytte mangankugler til smeltning og gik over til at bruge manganpulver på grund af mangel på cement. 
Men på grund af en stigning i antallet af syge arbejdere, blev produktionen af pulveret (muligvis midlertidigt) dog standset i oktober 2022.
I et interview sagde fabrikschef Bijeesh Mangara Vijayan, at virksomheden udførte undersøgelser med hjælp fra Zambias universitetsundervisningshospital for at fastslå, hvad arbejderne led af.
"Vi skal vide, om de begyndte at arbejde med den mærkelige sygdom, eller de fik sygdommen, mens de arbejdede for virksomheden," siger han – lettere arrogant i min optik.

Zambias sundhedsminister kendte til problemet i månedsvis, før de endelig reagerede og iværksatte sundhedsundersøgelser. Blodprøver fra 281 ansatte viste, at 271, dvs. 96,4 % havde blodniveauer af mangan over det normale niveau.
Sundhedsministeren udtalte i en erklæring, at undersøgelser var i gang, og at der først ville blive truffet passende foranstaltninger over for SAFAL, efter at de var afsluttet.

Ingen tvivl om, at mineraludvinding kan være sundhedsfarligt og kan det koste dyrt, når der ikke tages de nødvendige forholdsregler. Svage regeringer har åbenlyst besvær med at balancere mellem hensynet til udenlandske investeringer og egne borgeres sundhed og livsvilkår.

Jeg kendte egentlig ikke meget til mangan, men nu har jeg naturligvis slået det op.

Mangan spiller en afgørende betydning for produktion af jern og stål, hvor det fikserer svovl, fjerner ilt og bidrager til at gøre stål rustfrit, hårdt og slidstærkt — mellem 85 og 90 procent af manganproduktionen går til dette formål.

Mangan bruges i benzin til at justere oktantallet og i den organiske kemi til at oxidere visse alkoholer. Brunsten (Mangan(IV)oxid; MnO2) indgår i en tidlig type elektrisk batteri; brunstensbatteriet.

Almindeligt glas har normalt en svagt grønlig farve, der skyldes urenheder af jern. Mangan virker som et violet farvestof med komplementærfarven til glassets grønne farve. Ved at tilsætte små mængder mangan "ophæver" de to farver hinanden, og glasset ser helt farveløst ud. Tilsættes større mængder mangan, får man violet glas.

Udover den mangan, der udvindes på landjorden findes der  enorme mængder mangan i form af noduler (en slags "sten") på bunden af verdenshavene. Indtil 1970'erne forsøgte man forgæves at finde en økonomisk rentabel måde at udnytte denne mangankilde. Klumper af mangan, mamgan-boller eller figner, findes også på havbunden i Østersøen. 

Mangan og manganholdige forbindelser har været brugt af mennesker i 17.000 år. Egypterne og romerne brugte mangan til at fjerne eller tilføje farve i glas, og stoffet kan spores i de jernmalme, som spartanerne brugte — spartanernes jern var ekstremt hårdt, hvilket måske kan skyldes, at spartanerne uforvarende er kommet til at lave en legering af jern og mangan.

Og hermed nok om Zambias kobber og mangan. 


Næste indlæg kommer til at handle om Afrikas udvinding af lithium og kobolt.


En af filmene i DR's serie "Hvorfor fattigdom" er Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm "Tyveriet af Afrika", der handler om plyndringen af Zambias kobberminer. 

Læs omtale af filmen her

Se filmen på Youtube her