torsdag den 26. marts 2020

Endnu en stor rejse tilsat lidt af hvert.

I mit arbejde med tidlige rejsende i Kina stødte jeg på en anden stor rejse, som ikke passede ind der, men som jeg syntes var så spændende, at jeg fik lyst til også at omtale den. 

Vi har alle lært, at det var Vasco da Gama, der i 1498 åbnede søvejen syd om Afrika, og at han til dels efterfulgte Bartholomeus, som var den første, der rundede Kap Det Gode Håb.
Men Bartholomeus var slet ikke den første, der rundede Hornet. I år 600 f.Kr. udsendte Farao Neko ll en ekspedition, der skulle udforske Afrika, og rejsen førte dem faktisk hele vejen rundt om Afrika. Han forsøgte faktisk også at bygge en kanal, der skulle forbinde Nilen med Det Røde Hav, men fuldførte ikke projektet. 
Det var helt nyt og ukendt for mig. Farao Neko havde jeg aldrig hørt om før. Neko hører åbenbart til i en svag egyptisk periode efter det nye rige og lige før det persiske rige. Han  prøvede at komme assyrerne til hjælp ved Eufratfloden mod kongen af Juda. Først gik det godt, men senere blev han slået af babylonerne under Nebukadnezar. 
Hans navn kender jeg da. Er der ikke noget med Fangekoret af Nabucco af Verdi?


På kortet ses Farao Nekos ekspedition med den tynde gule streg syd om Afrika. Ekspeditionen varede i tre år.


Her et bedre billede af ruten - men den giver jo sig selv, 
når det er rundt om Afrika.

Neko ll hyrede fønikiske sømænd til rejsen. 
De var kendt som frygtesløse, eventyrlystne søfarere.

Gravering. Farao Neko instruerer flåden.

I århundreder havde kananæerne og fønikerne domineret handlen i  Middelhavet og Mellemøstområdet. De røde linjer på kortet er kananæernes og fønikernes handelsruter.




Deres betydeligste handelsvarer var purpur og cedertræ. Purpur udvindes af murex havsneglen. 

Det er en langsommelig og bekostelig affære at udvinde farven, så den var så dyr, at kun de færreste havde råd til at købe den. Fønikerne blev af grækerne kaldt purpurmænd.




Måske har du set min elektroniske bog om træer. Her fortæller jeg om, hvor vigtigt cedertræet var, og jeg fortæller om Kong Gilgamesh, der fældede træer i Libanons hellige cedertræskove. 




Bogen om træer ligger i det opslag, der hedder  Mine digitale bøger - fra juli 2019. 

Fra juli 2019 ligger også nogle powerpoints - bl.a. den om Silkevejen.
Et direkte link til powerpointen Silkevejen.   
Linket er lææænge om at åbne, men det kommer.



Kan du genkende Hixikorridoren / Gansukorridoren fra Xi'an  over Lanzhou til Ürümqi
fra opslaget om tidlige rejsende i Kina?



Og også fra juli 2009 ligger et opslag med nogle prezis (et præsentationsprogram, der er lidt anderledes end powerpoints) .
Der ligger bl.a. den om verdens ældste  bøger, hvor kvadet om Gilgamesh er en af dem.  Den Gilgamesh, jeg omtalte ovenfor. Ham, der fortælles om i verdens første litterære storværk, skrevet på sumeriske stentavler omkring  2100 f.Kr.
Et direkte link til prezi om nogle af verdens ældste bøger


 


Jeg syntes, at historien om fønikerne og deres sejllads rundt om Afrika var så fascinerende, at jeg ville fortælle derom. - Og så røg jeg lidt ud ad en erindringstangent.

Og nu jeg er i gang, og jeg HAR bevæget mig til Egypten:

Billederne af den giraf, som Zheng He hjembragte til Kina, fik mig til at huske en anden indtagende giraf, nemlig Zarafa.
I 1826 modtog Charles X af Frankrig en giraf fra den ottomanske vicekonsul over Egypten. Giraffen kom at indgå i Charles X’s zoologiske Have.
Zarafa er en tegnefilm, der bygger på dette. En rejse fra savannen, gennem ørknen til Alexandria. En lufttur over Middelhavet til havnebyen Marseilles og videre til Alperne. En tur hen over/gennem franske landskaber til den overfyldte hovedstad Paris.  Filmen er fyldt med underskønne billeder i en enkel streg. Udfyldte farveflader. Billederne skiftevis fyldte og tomme. Turen gennem ørknen er specielt smuk. Ren æstetik og en rigtig sød historie. Den bør du se. Jeg har den på DVD.






Her en illustration af den virkelige begivenhed, hvor giraffen præsenteres i Frankrig.


Her kunne jeg jo godt fristes til at indsætte et hav af Scherfigs skønne malerier af dyrene på Afrikas savanne. Men jeg begrænser mig til to.  Gå selv på nettet og se alle de andre.


Og så ikke flere sidespor for denne gang.