Og så til Salar del Homre Muerto-salaren, hvor amerikanske Livent Lithium har udvundet lithium i 25 år.
|
The Trapiche River's flow is interrupted by a dam built by Livent at the Hombre Muerto salt lake.Sebastián López Brach for TIME |
En saltflade kan kun eksistere, hvis der er floder, der løber ind i den og dermed afsætter mineraler der. I tilfældet med Salar del Hombre Muerto er den vigtigste biflod Los Patos-floden, men indfødte samfund har i lang tid klaget over, at sletterne i den nærliggende Trapiche-flod er tørre," forklarer Melisa Argento, en forsker ved National Council for Scientific and Technical Forskning.
"Livent har stået over for en langvarig konflikt med lokalsamfund, der bor i nærheden af de saltsletter, de kontrollerer, og som hævder, at virksomhedens aktiviteter forårsager vandstress. Udvinding af saltlage truer den nærliggende indfødte pastoralisme og de unikke vådområder fulde af vigtig biodiversitet, herunder arter som flamingoer, pumaer, andinske ræve, vicuna, behårede bæltedyr og truede andinske bjergkatte og korthalede chinchillaer."
Lithiumminedrift skaber spændinger i lokalsamfund på grund af afvejningen mellem økonomiske og infrastrukturelle fordele, som virksomheder tilbyder (som mangler fra regeringen) versus de sociale og økologiske skader, som minedrift forårsager, en modsigelse, som virksomheder kan udnytte til deres fordel.
Hombre Muerto-bassinet er en af de mest produktive saltflader i verden. Bassinet ligger på Puna-plateauet i Andesbjergene i en højde på cirka 4.000 meter over havets overflade. Hombre Muerto-minen ligger allernordligst i Catamarca-provinsen, lige på grænsen til Jujuyprovinsen.
100 % af det udvundne lithium eksporteres. Ruten går med lastbil til Antofagasta de la Sierra, herfra videre til Salar de Pocitos -togstationen og med jernbanen til Socompa- grænseovergangen til Chile. Denne jernbane er den vestlige forlængelse af det berømte Cloud Train , og fortsætter gennem Chile til havnen i Antofagasta , hvor mineralerne læsses til forsendelse til USA, Østasien og. andre steder. Du skulle unde dig selv at følge linket og læse om Clooud Train eller på spansk Tren al las Nubes.
Navnet "Salar del Hombre Muerto" betyder "Den døde mands saltpande" og kan være en henvisning til tilstedeværelsen af mumier i området. Minedrift begyndte i det 19. århundrede Incahuasi-guldminen. Tidligere blev området også brugt som kilde til obsidian. Lithiumudvinding begyndte i 1996.
Muerto-projektet ligger 90 km nord for Antofagasta de la Sierra, som er en afdelingshovedstad - med bare godt 700 indbyggere. Antofagosta de la Sierra ( ikke (Antofagasta i bjergene - ikke at forveksle med chilenske Antofagasta) ligger inden for den geologiske og kulturelle region kaldet Las Parinas , et geografisk område præget af et ekstremt koldt og dårligt klima. Stedet har nattefrost alle årets 12 måneder.
På trods af det barske klima med daglige temperaturudsving på 30 grader er Antofagasta de la Sierra en kunstvandet oase. Der er små gårde med majs, hvede, kartofler, bønner, quinoa og løg. Regionen er et vigtigt center for dyrehold, hovedsageligt lamaer, vicuñaer og får, som græsser på store lucernemarker.
Antofagosta var allerede en bosætttelse i et gammelt Atacameños-rige. I nærheden var der (og er stadig) vigtige miner af guld , kobber , borax , bly osv. I 1780 blev dens region inkluderet i Salta del Tucumán kommune i vicekongedømmet Río de la Plata . Området har været genstand for mange stridigheder mellem de tre Andesbjergelande, Bolivia, Chile og Argentina. Men i 1890 anerkendte Bolivia fuld argentinsk suverænitet over territoriet; og i 1899 måtte Chile gøre det samme, og Antofagasta de la Sierra blev i 1900 hovedstaden i departementet Antofagasta, det sydligste af Andes nationalregering . (Her lod jeg linksene stå, i fald nogen vil læse mere.)
Las Parinas har en unik vulkansk geomorfologi, såvel som en lang historie med menneskelige bosættelser. Las Parinas blev i 2001 af Argentinas regering præsenteret på den foreløbige liste over UNESCOs verdensarvssteder for dets universelle natur- og kulturværdi i den blandede kategori (Kulturel + Naturlig). Parinas er faktisk også navnet på en særlig - lille - flamingoart. Flamingoer holder i stor stil til på saltflagerne i Litiumtrekanten, hvor de kan finde næringsrig føde.
Man kan roligt sige, at flamingoen er karakterfuglen for saltfladerne i Chile, Bolivia og Argentina. Der findes flere forskellige arter, f.eks. den sydlige og James' flamingo. Den sjældneste af alle arter er Andesflamingoen.
"Om sommeren flytter disse arter til bjergkæden - især vådområder og saltsletter - som ligger 13.000 fod over havets overflade. Der laver de deres redekolonier, som er stadig sværere at finde, og som overlapper med den såkaldte lithiumtrekant.
Andesflamingoen er en art, der er begrænset til Andesbjergene og har den mindste populationsstørrelse. I folketællinger anslås det, at der er omkring 80.000 individer i hele Sydamerika. De er holdt op med at bruge historiske redesteder på grund af tilstedeværelsen af lithium-udforskning,” beklager Derlindati. Han har studeret flamingoer siden 1990'erne.
Han understreger behovet for foranstaltninger til at bevare deres overlevelse og reproduktionsevne.
"I løbet af de sidste 15 år begyndte vi at observere færre unge i naturlige miljøer. Det er et stort advarselstegn. Mineselskaber er ved at blive installeret i alle saltfladerne i Puna; de efterlader ikke en eneste uberørt. Dette begrænser redemulighederne, fordi andinske flamingoer leder efter isolerede steder,” tilføjer Derlindati.
"Det er ikke udvindingen af lithium i sig selv, men brugen af vand til den proces. Bevarelsen af lokaliteterne og leveringen af fødevarer er underlagt miljøforhold og vandstanden. I disse år med tørke - fra 2019 til december sidste år - krympede lagunen til historiske niveauer, som først blev set i 1970'erne. Antallet af sydlige flamingoer er stabilt og er ikke i fare, men de andinske flamingoer - mens de yngler og fodrer - er afhængige af de samme steder, hvor der i øjeblikket udføres lithiumudvinding, eller vil blive udført i den nærmeste fremtid," forklarer han.
Derlindati er en del af High Andean Flamingo Conservation Group (GCFA), som omfatter videnskabsmænd og naturbeskyttelsesfolk fra Argentina, Bolivia, Chile og Peru.
En Mienría sustentable-hjemmeside fra 2023 fortæller, at i 2022 havde Argentina en lithiumeksport på næsten 700 millioner USD, hvilket var en vækst på 234 % år-til-år og dette med kun to projekter i produktion: Fénix, i Salar del Hombre Muerto (Catamarca), af det amerikanske selskab Livent; og Sales de Jujuy, i Salar de Olaroz, også af Livent, men nu under dets nye navn Arcadium Lithium, efter fusion med australske Allkem. Det er de to miner, jeg har fortalt om ovenfor.
Men eksporteventyret koster jo i den anden ende.
Franco Mignacco, formand for Argentine Chamber of Mining Entrepreneurs (CAEM), vurderer, at med byggeriet af adskillige projekter og udvidelser i både Hombre Muerto og Olaroz vil produktionen at stige med ca. 50%. Når man ser frem mod 2025, og man kun tager de mest avancerede projekter i betragtning, anslås investeringer på 5 milliarder US$."
Han fremhævede, at i 2023 "i løbet af første kvartal forventedes Minera Exars opstart af Caucharí Olaroz-projektet. Minera Exar er et joint venture mellem Lithium Americas Corp (44,8%), Kina-baserede Ganfeng Lithium (46,7%) og 8,5% af Jujuy-provinsen. Projektet er på USD 979 mio. og forventes at producere 40.000 t lithiumkarbonat af batterikvalitet over en anslået levetid på 40 år.
Minera EXAR oplyser, at fuld produktion vil blive opnået i begyndelsen af 2024, hvor produktionen langsomt stiger fra nu af indtil årets udgang.
Ved projektet vil der blive brugt konventionel saltlageminedrift gennem solfordampning. Der bores i alt 40 brineproduktionsbrønde ved minen. Dammene ved Cauchari-Olaroz er baseret på SQM's damdesignkriterier, der anvendes i deres eksisterende Atacama-drift i Chile.
Dammene er foret med et polymerbaseret materiale lagt over et beskyttende geosyntetisk materiale og konstrueret granulært strøelse. Dammekonfigurationen omfatter mulighed for uafbrudt produktion under saltindsamling og vedligeholdelsesarbejde. Brine vil blive overført mellem de på hinanden følgende fordampningsdamme ved hjælp af selvansugende pumper.
Projektet involverer bygning af adgangsveje, platforme til brøndene, lagerbygninger, en gasrørledning, kalkanlæg, en 33 kV elledning, en 13,2 kV distributionsledning, solid-state belysning og vandrør er færdige.
Derudover har den fordelen af gode landforbindelser til Antofagasta havn i Chile, omkring 530 km væk, som kunne være en af eksportruterne, samt Mejillones havn 65 km mod nord.
Virksomheden har oplyst, at mellem direkte ansættelse i virksomheden plus alle entreprenører, der arbejdede i byggeriet, var der næsten 3.700 mennesker, der arbejdede på projektet, hvoraf 2.400 er fra provinsen Jujuy og 30% er fra lokale aboriginalsamfund.
Dansen om guldkalven er i fuld gang, og der er adskilligt flere end de fem største koncessionsindhavere, jeg tidligere nævnte, på banen.
Alene i Salar del Hombre Muerto er der otte lithiummineprojekter. En af de største er Sal de Vida . Når det er fuldt operationelt, skulle projektet udvinde saltlage fra Salar gennem otte pumpebrønde og producere op til 600.000 tons lithiumcarbonat. Sal de Vida kommer til at påvirke ferskvandskilderne kraftigt, da projektet omfatter en akvædukt til at udvinde vand fra floden Los Patos og bringe det til forarbejdningsanlæggene.
Vand – der allerede er knapt i dette tørre territorium – forsvinder hurtigt. For de familier, der har lamaer, geder eller får at fodre, bliver det en daglig udfordring at finde vand og mad til deres dyr. Ifølge nogle undersøgelser forbruger ét mineprojekt alene (såsom Livents Phoenix-projekt i Hombre Muerto) på to uger, hvad alle de 2000 mennesker, der bor i Antofagasta de la Sierra, forbruger af ferskvand på et år.
Lokalt er der modstand mod kommende projekter. "Hvor skal vi hen?" spørger Veronica Gostissa, advokat og medlem af Asamblea PUCARÁ. "De kalder det bare energiomstilling, men det er slet ikke kun. Virksomhederne udvinder lithium her og så sælger de det udenfor. Og hvad står vi tilbage med her? Floden Trapiche er allerede forsvundet, og det har katastrofale konsekvenser ikke kun for de lokale bønder, men for alle de mennesker, der bor her. ”
Men 14. marts 2024 blev en stor dag for modstanden.
Med en skelsættende dom suspenderede en argentinsk domstol den 14. marts udstedelsen af nye lithiumminedriftstilladelser i området ved Salar del Hombre Muerto, idet de anerkendte de katastrofale indvirkninger på de lokale vandkilder, miljøet og de lokale samfunds levebrød.
|
Indfødte aktivister i Salar Hombre Muerto. Kredit: Susi Maresca |
"Selvom dommen ikke stopper driften af nuværende projekter, er det et kærkomment første skridt," siger Santiago Kozicki, advokat og medlem af den lokale organisation Asamblea Pucarà, som støttede den oprindelige leder Román Guitián i at bringe sagen for retten på vegne af samfundet Atacameños del Altiplano de Antofagasta de la Sierra.
“Catamarcas højesteret danner en historisk præcedens inden for miljølovgivning. Det fastslår – som en forfatningsmæssig forpligtelse – at provinsstaten skal udføre en kumulativ og integreret miljøkonsekvensvurdering under hensyntagen til de forskellige mineprojekter, der opererer i området. Den anerkender også, at der er en irreversibel miljøskade, da minedrift har udtørret en lokal flod. Og indtil denne nye miljøvurdering er præsenteret, kan den lokale regering ikke udstede tilladelser til nye miner eller udvidelser af nuværende,” forklarer Kozicki
Og nu vil jeg fortælle om to andre påtænkte projekter, som vækker bekymring hos nogle - men tilfredshed tilfredshed hos andre. Et i Jujuy og et i Catamarca.
Yderligere to projekter vil jeg gemme til senere, for det er projekter, der peger ind i fremtidens lithiumudvinding.
SALTA
I Saltaprovinsen, i de afsidesliggende områder midt i den barske flade af den højtliggende Puna-region, hvor benhårde vinde og frostgrader hersker, ligger byen La Casualidad. I 1940 startede brydning af svovl og i perioden 1940 til 1977 var minedriften og den omkringliggende by i fuld vækst og ekspansion. Ifølge en rapport fra 1947 boede på det tidspunkt omkring 600 mennesker med direkte tilknytning til minedrift i byen. I perioden med maksimal ekspansion havde byen en befolkning på omkring 3.000 indbyggere, hovedsagelig sammensat af minearbejdere og deres familier, hvortil kom folk, der arbejdede med forsyning, transport og service. Byen havde en række faciliteter og tjenester, såsom et grundlæggende medicincenter, skoler, en lille biograf og plads til at dyrke sport. Men i 1977 blev minen lukket og byen blev en spøgelsesby.
|
Den forladte svovlmine Mina La Casualidad |
|
En flok vicunaer nær Mina la Casualidad Er det ikke et smukt billede? |
Derfor tog man godt imod det kinesiske Genfend, da de kom for ar udvinde lithium. Efterladt praktisk talt uberørt i millioner af år, bliver saltsletterne på de tyndt befolkede Puna-plateauer omdannet til et travlt lithiumproduktionscenter, hvilket bragte både nye økonomiske muligheder og bekymringer om miljøforringelse.
Saltas minesekretær Romina Sassarini peger på de potentielle fordele for lokalbefolkningen. "Vi tror på, at minedrift kan bringe sand udvikling til disse historisk marginaliserede samfund, som mangler vand, kloaksystemer og elektricitet," udtalte hun til Climate Home News i et interview.
"Siden pandemien har 95 % af al vores minedrift været fokuseret på lithium.I dag har vi det højeste antal efterforskningssteder i landet," forklarer Saltas minesekretær Sassarini - ikke uden en vis stolthed.
Men vi har ikke store konflikter med samfundet," tilføjede hun og insisterede på, at den lokale regerings "gode forhold til lokalsamfund" er "meget tiltalende for internationale investorer"."
Investeringer har ført til en hurtig transformation af området. Der bygges nye grusveje, der forbinder små byer med minefelter.
|
En lastbil på vej væk med lithium ad en af de nybyggede grusveje. |
Kapløbet om lithium har bragt fuld beskæftigelse til Tolar Grande, en lille by / landsby med ca. 300 indbyggere, og masser af lavtlønnede jobmuligheder, lige fra sikkerhedspersonale til chauffører og rengøringsassistenter. Tekniske og mere krævende jobs går dog som oftest til højere kvalificerede arbejdere uden for regionen.
Lithiumminedrift er krævende arbejde. Arbejdere beskriver 12-timers skift skiftende dage og nætter i 21 på hinanden følgende dage, boring af brønde op til en km dybe med temperaturer faldende helt ned til 18 C. "Solen og vinden de fortærer dig, og saltet brænder din hud, fortæller en arbejder.
Men det hårde minearbejde slår dog stadig de fleste andre lokale muligheder. De månedlige lønninger på over en halv million pesos (næsten 500 dollars) – det dobbelte af mindstelønnen – betragtes her som en lille formue. Lokalbefolkningen siger, at dette langsomt er ved at vende årtiers unges udvandring til byerne.
Sergio Villanueva er mangeårig borgmester i Tolar Grande. I de senere år er Tolar Grande blevet et afgørende knudepunkt for lithiumminearbejdere i området. Men "hver mine har sin ende, og vi ønsker ikke, at byen forsvinder, når de først er væk," siger Villanueva.
Han ønsker, at lithiumvirksomhederne skal finansiere byggeriet afasfalterede veje og anden vigtig infrastruktur, så byen kan leve af turisme, når minerne er tømte og lukker.
Andre tvivler på, det vil gå sådan. Porfirio Åuca, en ranger ved Ojos de Mar, en gruppe af småvandområder og et af regionens natur-vidundere, tvivler på, det vil gå sådan. "Folk arbejder i et år eller to, og så opløses virksomheden og efterlader alle de huller, de har boret i saltfladen. Det var, hvad der skete i La Casualidad. Alt blev efterladt spredt, som en kirkegård over vores fortid.
|
Porfirio Åuca, en ranger ved Ojos de Mar |
|
Ojos del Mar - Havets øjne |
|
En gruppe arbejdere i kantinen på 1. maj. Indtil videre er det kun lithiumarbejdere, der er vendt tibage. |
|
Vil der stadig være vand til lamaerne,?
|
|
Banegården i Tolar Grande. Da den ikke nævnes senere, er den muligvis kun til gods fra dengang der var svolvlmine. |
Tolar Grande ligger 214 km fra San Antonio de los Cobres (grusvej) og 380 km fra Salta Capital (166 km asfalt).
Selvom Tolar Grande kan nås med privat 4x4-køretøj, i betragtning af områdets ugæstfri natur, anbefales det at tage med på en udflugt og en specialiseret guide. Hvis du skal privat, er det tilrådeligt at fylde brændstof i San Antonio de los Cobres og medbringe yderligere dunke. Tolar Grande har ikke en tankstation.
Forbindelse til Tolar Grande via almindelig bus er knappe, med en ugentlig afgang fra Salta. Inden du rejser, skal du tjekke ruternes status på det nærmeste turistkontor.
Et rejsebureau skriver:
Tolar Grande er et af de steder, der skalses i den argentinske Puna, for rejsende med ekspeditionslyst og lyst til eventyr. Det er et vildt sted af spektakulær skønhed og med attraktioner som f.eks. Djævelens ørken og Ojos de Mar.
Djævelens øje. At krydse dette område er som at rejse til Mars. Det er et af de mest isolerede steder i Puna, der skiller sig ud for sin ekstreme tørhed og sin enorme rødlige slette. Køreturen er 1,3 km og på vejen passerer du gennem Labyrintørkenen, en zigzaggende vej gennem en ørken af fossile klitter, der er 10 millioner år gammel og har tusindvis af lertoppe og gipskrystaller. Herfra til Tolar Grande er der 45 km.
Cirka 5 km før man når Tolar, i Ojos de Mar blandes okkerfarverne på Andessletten med det blågrønne vand. Der er 3 laguner af vulkansk oprindelse midt i en hvid saltflade, hvis farve varierer, afhængigt af sollys, mellem turkis og grøn. Det anslås, at vandet i lagunerne er 4 gange saltere end havets. Det er også et sted af videnskabelig betydning, fordi det gør det muligt at studere livets oprindelse gennem stromatolitsamfund.
Tolar Grande på kanten af Arizaros saltflade er rig på salt, jern, marmor, onyx og kobber. Gamle multere plejede at bruge denne vej i det 18. og 19. århundrede og guidede dyrekaravaner til Chile. 75 km fra Tolar Grande skiller den gådefulde Cerro Cono eller Arita Cone sig ud, en næsten perfekt vulkanpyramide 200 m høj, en blanding af salt og sort lava, midt på sletten. Det er et helligt sted for lokale beboere.
Arita Cone ligger i den sydvestlige ende af Arizaro salaren, mellem byerne Tolar Grande og Caipe og tæt på Mina la Casualidad.
Salar de Arizaro dækker det et område på 1.600 km2, er den 6. største saltflade i verden og den 2. største i Argentina efter Salinas Grandes.
|
Ja, jeg elsker kort ;-) |
Salar dArizaro krydses af Salta-Antofagasta jernbanen og Provincial Route 27.
Salta-Antofagasta-jernbanen, også kaldet Huaytiquina, er en ikke-elektrificeret enkeltsporet jernbanelinje, der forbinder Argentina og Chile. Det er en smalsporet jernbane med en samlet længde på 941 km (571 i Argentina og 330 i Chile), der forbinder byen Salta (Argentina) med byen Antofagasta (Chile), ved Stillehavet og passerer gennem Puna de Atacama og Atacama-ørkenen. Sporet gå forbi Arita Cone.
|
Endnu et foto af den smukke Arita Cone.
|
CATAMARCA
Latin Resources er et Australien-baseret selskab med fokus på en række aktiver i Sydamerika og Australien. Dets flagskib er Salinas Lithium Project i Brasiliens Minas Gerais-distrikt et, men derudover ejer virksomheden Catamarca Lithium Project i Argentina, MT03 Copper Project i Peru og Cloud Nine Halloysite-Kaolin-depotet i det vestlige Australien.
I Catamarkaprovinsen syd for Salta har Latin Resources erhvervet koncession på over 70 000 ha - den største jordbeholdning af hård rock spodumene i Argentina.
At udvinde lithium fra hård sten, har en række minusser: omkostningerne er væsentligt højere, produktionstidsrammen er længere og afkastet slet ikke så højt. Alligevel er det åbenbart profitabelt nok. ( En omkostningssammenligning: lithium saltlage vs hard rock udforskning af Jeff Desjardins, Visual Capitalist, 2. juni 2015)
Lithiumkemikalier, der stammer fra hårde stenkilder, såsom spodumen, kan være over tre gange så kulstofintensive som dem fra saltlagekilder, ifølge Benchmarks Lithium ESG-rapport. De 20 bedste producenter af lithiumkemikalier , der bruger hårde stenkilder, har alle højere kulstofemissioner end dem, der bruger brinekilder, som vist i Benchmarks nye kulstofintensitetskurve for lithium.
"Bearbejdning af hård rock er en meget mere energikrævende proces end saltlage," sagde Olivia Lin, analytiker hos Benchmark.Catamarca-projektet indeholder adskillige sværme af spodumen-pegmatitter, som ikke er blevet fuldt ud undersøgt.
|
Hårde stenkilder til lithium udgør i øjeblikket 60% af den globale udvinding af lithiumforsyning og forventes at fortsætte med at gøre det frem til 2030, ifølge Benchmarks Lithium Forecast. |
Steven Chu fra Stanford University, en nobelprismodtager i fysik, der fungerede som amerikansk energisekretær i Barack Obama-administrationen har foretaget en sammenligning mellem udvinding fra sten og udvinding fra saltlage.
"Begge produktionsmetoder er ret forurenende," siger han. Malmudvinding, som involverer opgravning og pulverisering af sten og malm, og derefter opvarmning og behandling af malmen med syre, genererer høje af affaldssten og sure biprodukter. Genvinding af metallet fra saltlage bruger meget vand, genererer saltaffald og kan forurene vand, der bruges til at drikke og vande.
Melisa Argento, forsker ved National Council for Scientific and Technical Research, som jeg også citerede tidligere er betænkelig ved at starte en stenudvinding i Catamarca.
"Vi ødelægger et unikt økosystem, der har biologisk information om livets oprindelse," siger forskeren."
Hun henviser til tilstedeværelsen i Catamarca af stromatolitter, lagdelte aflejringer dannet ved fotosyntese af bakterier, ofte beskrevet som levende fossiler, og tilføjer, at området "anses som det tætteste på Mars med hensyn til sammensætning og klima."
FORSKELLIG TILGANG TIL TILLADELSER TIL UDVINDING
Også i provinsen Rioja er der ønsker om at starte et projekt, men det er ikke umiddelbart blevet imødekommet.
I januar 2023 vedtog guvernøren i provinsen La Rioja nemlig lov nr. 10.608 ("lov"), der erklærede undersøgelse, forskning, efterforskning, udforskning, udnyttelse og industrialisering af lithium og dets derivater for at være af offentlig interesse. Loven sikrede følgende foranstaltninger: (i) suspenderede eksisterende minedriftstilladelser og -koncessioner relateret til denne ressource i 120 dage med en mulig forlængelse i samme periode med planen om at bestemme interesseområder ("interesseområder"); (ii) etableret deltagelse af provinsselskabet (EMSE) i alle lithium-relaterede projekter; og (iii) etableret en præferenceret for provinsielle statsejede virksomheder i ansøgningen om minerettigheder.
Men på samme tid gør Argentinas konservative præsident Meleis med sin frie markedspolitik alt hvad han kan for at lokke udenlandske virsomheder til Argentina. Han har fremsat et lovforslag, som hvis det bliver vedtaget i kongressen, giver skattelettelser og reguleringsstabilitet for store uinvesteringer, især i minesektoren.
ARGENTINAS LITHIUMFREMTID OG KONKURRENCEN MELLEM USA OG KINA
Argentina forventes at blive den helt store leverandør af lithium i nærmeste fremtid og ved 2030 at overgå både Chile og Kina. Næsten 50 projekter, de fleste i fremskredne udviklingsstadier, er i gang i den nordvestlige del af landet. En nylig brancheanalyse viste, at 11 af de 42 lithiumprojekter, der forventes at starte produktion mellem 2022 og 2026 på verdensplan, var i Argentina - det højeste antal af noget land.
I maj 2022 forpligtede den argentinske regering sig til at investere op til 4,2 milliarder USD i sin lithiumindustri i løbet af de næste tre år med det mål at øge lithiumproduktionen. For nylig, i april 2024, grøntgjorde regeringen Argosy Minerals (ASX: AGY ,OTC Pink:ARYMF) udvidelse af sit Salta-sted for at øge den årlige lithiumproduktion fra 2.000 MT til 12.000 MT.
Her ses en del af projekterne
Og udenlandske firmaer flokkes for at komme til at invester, russiske, canadiske, kinesiske, amerikanske. Især KIna og USA konkurrerer om at komme til fadet. I lang tid ud til, at det var det kinesiske selskab Genfenf, der kom til at stå for en stor del af projekterne.
Men valget af den højreorienterede præsident Javier Milei, en selverklæret anarkokapitalist, har markeret et skift i Argentinas udenrigspolitik fra en tidligere administration, der favoriserede tætte bånd med Kina til en tilnærmelse til USA på Kinas bekostning.
Milei har afvist en invitation til at slutte sig til en udvidet gruppe af vækstøkonomier kendt som BRICK, hvor Kina er en dominerende aktør.
Data fra den argentinske regering viser, at i perioden 2020 til 2023 hældte kinesiske virksomheder 3,2 milliarder dollars ind i mineprojekter, herunder syv lithiumoperationer - næsten dobbelt så meget som amerikanske virksomheder, der støttede tre lithiumprojekter.
I 2022 før købte Kinas største producent af lithiumforbindelser, Ganfeng Lithium Co, det privatejede og Argentina-fokuserede Lithea Inc for op til $962 millioner.
Lithea ejer rettighederne til to lithiumsaltsøer i Argentinas mineralrige Salta-provins.
På trods af, at lithiumpriserne steg med mere end 80 % i 2023, hvilket førte til, at nogle vestlige virksomheder bremsede deres aktiviteter, er kinesiske investeringer forblevet stabile.
I marts udvidede Ganfeng sin andel i Argentinas lithiumsektor ved at købe 15 % af Lithium Americas Pastos Grandes-projekt, som havde brug for ny kapital.
Og indtil videre har de kinesiske investeringer givet pote. I 2023 gik 43 % af Argentinas lithiumeksport til Kina, mens kun 11 % gik til USA.
Næste tabel viser, hvilke firmaer, der anvender lithium fra Argentina
Ifølge MacMurray, en lithiumspecialist hos Cormark Securities, har kinesiske virksomheder tålmodighed til at dyrke Argentinas begyndende lithiummarked.
For disse virksomheder handler det om det længere sigt. Mens firmaer som det kæmpestore amerikanske Abermarle kan være bekymrede for det næste års pengestrøm, vil kinesiske virksomheder som Gangfeng bare fortsætte, da de tænker på deres investering over et årti.
Derudover har kinesiske virksomheder en tendens til at operere på tværs af lithiumforsyningskæden, hvilket gør dem mindre sårbare over for volatile markeder og giver dem en fordel i forhold til deres vestlige modparter, forklarede Whale. For eksempel omfatter Gangfengs aktiviteter lithiumudvinding, raffinering og forarbejdning, batterifremstilling og endda genbrug.
USA bejler nu til Argentinas Milei-regering for at sikre sig, at landet kan fortsætte med at importere argentinsk lithium. Under et besøg i Argentina i februar 2023, udtalte USA' udenrigsminister Anthony Blinken, at USA så "ekstraordinære investeringsmuligheder" i landet, idet han citeredelithium som et nøgleområde for amerikanske investeringer.
TESLAS ELON MUSK
Også Elon Musk har gjort sine hoser grønne. Musk inviterede i foråret den argentinske præsident Javier Milei til Tesla-fabrikken i Austin, Texas, hvor de to efter sigende diskuterede investeringsmulighederne i Argentinas lithiumsektor.
Siden 1967 er der foregået lithiumproduktion Nevadaørkenen i USA. Det drejer sig dog kun om ca. 1 procent af verdensproduktionen..
|
Cheemetall Foote Lithium Operation, Nevasa |
Denne lithiumudvinding udnyttes nu af Eton Musk, der 350 km nordvest for minen i samarbejde med Panasonic har etableret en gigafabrik til fremstilling af lithium-ion batterier. En fabrik der med tiden vil blive verdens største bygning og helt drevet af vedvarende energi.
Flere USA-stater kæmpede om at få fabrikken placeret hos dem og tilbød enorme incitamentspakker. Nevada gik af med sejren.
Nevadas incitamentspakke er anslået til at være 1,287 milliarder dollar værd. Tesla fik gratis foræret 1.000 acres land, omkring 35 % af de 2.900 acres, som virksomheden havde brug for. De fik $195 millioner i omsættelige skattefradrag, og incitamentspakken inkluderede også 20 år fri for moms og 10 år fri for ejendomsskat , afhængigt af Teslas evne til at opfylde forventningerne til ydeevne (som at investere $3,5 milliarder i Nevada).
Hovedparten af den lithium Musk forarbejde på sin fabrik kommer fra det kinesiske China's Ganfeng Lithium Co. men i litiumbatterier indgår mange flere metaller. bl.a. kobolt og nikkel Nikkel udvindes i miner i bl.a. Filippinerne, Rusland, Canada, Australien, Canada og øgruppen Ny Kaledonien i Stillehavet også belaster miljøet og sundheden. Nikkel får Tesla fra BHP, et australsk mineselskab, og Glenmore, et engelsk-shweizisk firma forsyner ham med kobolt.
OM KOBOLT - BLODKOBOLT
Kobolt er det vanskeligste mineral at skaffe. Det kræver ofte betydelig kemisk behandling for at udvinde det. Det findes normalt i klippeformationer, der kan frigive giftige gasser, når de udvindes, og for at gøre ondt værre er de primære kilder til materialet nogle af de fattigste lande på Jorden.
Den Demokratiske Republik Congo er verdens uden sammenligning største producent af det hårde, sølvgrå metal, i 2016 ansvarlig for godt halvdelen af den globale produktion og samtidig i besiddelse af halvdelen af de tilbageværende globale reserver.
DRC er -som defineret af FN -det fattigste land på jorden. På trods af dets ekstraordinære materielle rigdom, herunder et stort udbud af kobolt, er det også scenen for utallige menneskelige grusomheder, borgerkrige og menneskesmuglings operationer.
En artikel i Information bærer overskriften: Elbilen har et ømt punkt: Børnearbejde i koboltminer.
Artiklen fortæller, at en UNICEF-opgørelse fra 2012 anslår, at 40.000 drenge og piger, har arbejdet i congolesiske miner, heriblandt mange miner med koboltudvinding. Et tal for børnearbejdets omfang i dag kendes ikke.
Ifølge The Washington Post, der sidste år gennemførte et større researchprojekt i DRC, arbejder omkring 100.000 personer – og altså mange af dem børn helt ned til syv år – i de congolesiske koboltminer, hvor de med primitive redskaber og fuldstændig fravær af beskyttelse udsættes for både arbejdsulykker, alt for tunge byrder, snavset spildevand og høje belastninger med kobolt foruden andre sundhedsfarlige metaller i malmen: cadmium, uran mm. Langvarig belastning med kobolt kan give potentielt dødelige luftvejssygdomme foruden kontaktallergi.
Tidligere talte vi om bloddiamanter fra Congo - nu kan vi tale om blod-kobolt.
Regeringen i DRC har bebudet, at man fra 2025 vil have stoppet børnearbejdet i minerne.
»Dette er en opmuntrende udvikling, men det afgørende er nu implementeringen. Tidligere regeringsløfter om at tage hånd om børnearbejdet er ikke blevet til noget,« siger Amnesty.
Stort set hele den congolesiske koboltproduktion sælges til et kinesisk firma, Huayou Cobalt, der efter bearbejdning sælger hovedparten videre til tre producenter af lithiumbatterier – to i Kina og en i Sydkorea. Blandt batterikøbere fra disse tre virksomheder vides ifølge Amnesty at være Apple, Microsoft og Samsung samt elbilproducenterne Mercedes, Volkswagen og kinesiske BYD, om end Samsung og Volkswagen bestrider forbindelsen.
Elon Musk har tidligere forklaret (jeg har ikke årstallet), at Tesla hidtil købt elbilbatterierne fra selskaber, som bl.a., men ikke kun, anvender congolesisk kobolt. Tesla fastholder over for Washington Post, at selskabets elbiler ikke rummer kobolt fra DRC. Avisen har dog ikke set nogen egentlig dokumentation herfor.
I en rapport Tesla 2022 Impact Report angiver Tesla dog DRC som en af dens primære kilder til kobolt. Det hænger ikke helt sammen med det forrige. Men i en analyse som er en del af sin 2022 Impact Report, beskriver Tesla dets bestræbelser på at gøre minedriftsprocessen mere etisk og sikker. Så kan vi jo vælge at tro lige så meget på det, som på Congos forsikring om, at de vil afskaffe børnearbejde, eller hvordan vi forholder os.
På https://www.youtube.com/watch?v=7x4ASxHIrEA ligger en fin og tankevækkende video om koboltudvinding i DRC.
MEN HOV, HVAD MED BOLIVIA?
Det var jeg lige ved at glemme, fordi jeg blev så optaget af Argentina.
Halvdelen af verdens kendte reserver ligger i Bolivia. I 2009 forhandlede Bolivia med japanske, franske og koreanske virksomheder omkring at påbegynde udvikling af lithiumudvinding. Ifølge USGS indeholder Bolivias Uyuni-ørken 5,4 millioner tons lithium. Men Bolivia endte med at afvise en aftale. Bolivias socialistiske præsident, Morales, ønskede ikke at tillade udenlandske virksomheder at udnytte Bolivias lithiumreserver, og han havde heller ikke til hensigt at agere leverandør af råmaterialer til high-end produktion i udlandet. Den bolivianske stat skulle selv have 100 % over lithiumudvindingen. Og under Morales' kontrol begyndte de statsejede bolivianske oliefelter (YPFB) stolt på at opbygge kapaciteten til at udvinde og behandle lithium i landet, hvilket indbragte store pengesummer, der skulle bruges til gavn for hele det bolivianske folk.
Sammen med sin vicepræsident proklamerede han, at denne naturressource skulle lindre de 40 procent af borgerne, der lever i ekstrem fattigdom ved at "træne dem inden for videnskabelige og teknologiske områder, så de bliver en del af intelligentsiaen i global økonomi.".
Det blev i juni 2019 blev anslået, at landet havde reserver og kapacitet til at producere omkring 400.00 lithiumbatterier hvert år, og i oktober 2019, blev den første indenlandsk fremstillede elbil, produceret af statsejede YLB (Yacimientos de Litio Bolivianos, eller Bolivian Lithium Deposits), vist frem ved åbningen af et nyt lithiumteknologicenter i Potosi, en by nær Salar de Uyuni.
I november 2019 var der præsidentvalg i Bolivia. Morales vandt, men den USA-ledede Organisation of American States (OAS) erklærede valget ugyldigt. Det kom til et voldeligt kup mod Morales, ledet af den bolivianske elite og støttet af CIA. Morales flygtede til Argentina. Og dette skal vi have med, for det leder op til en lille sidehistorie, der involverer Elon Musk.
I forbindelse med et forslag om en eller anden "economic stimulus package" i forbindelse med en økonomisk krise, følte Elon Musk sig foranlediget til at skrive på Twitter (og nu holder jeg mig til den engelske udgave - det lyder bedst):
"Another government stimulus package is not in the best interests of the people imo. Det er jo en modig betragtning, når man husker den store incitamentpakke, Musk selv modtog, da han skulle starte en fabrik i Nevada - hvis du min læser kan huske tilbage til det. En anden twittede tilbage: “You know what wasn’t in the interests of the people? The US government organising a coup against Evo Morales in Bolivia so you could obtain the lithium there,” hvortil Musk replicerede: “We will coup whoever we want! Deal with it.”
Men også i Bolivia med en socialistisk præsident er der protester
Det var en særlig begivenhed, der forårsagede protester i Potosi. I slutningen af 2018 underskrev Morales-regeringen en lithiumkontrakt med det tyske firma ACI Systems. Joint venturet mellem det bolivianske statsselskab YLB og ACI systems har til formål at producere op til 40.000 tons lithiumhydroxid om året over en periode på 70 år, begyndende i 2022. Aftalen vil få de tyske og bolivianske virksomheder til at bygge et lithiumhydroxidanlæg og en fabrik til batterier til elbiler i Bolivia. I 2022 vil faciliteterne levere mellem 30.000 og 40.000 tons lithiumhydroxid om året, hvilket er nok til at levere lithiumbatterier til omkring 800.000 biler årligt. Omkring 85 procent af lithium udvundet fra Bolivia skal leveres til Tyskland.
Denne kontrakt blev senere kritiseret for at krænke Bolivias interesser. Især Potosi ville tabe i denne aftale, eller det beklagede kritikere, og få kun en lille del af det fremtidige overskud.
|
Her er to arbejdere i gang med et af de sidste trin i udvindingsprocessen ved en saltfabrik i Potosi i Bolivia. Kun omtrent 50 procent af litiumindholdet kommer med videre. |
Demonstranter fokuserede på et centralt forarbejdningsanlæg i Llipi, nær Uyunis saltsletter, som de blokerede og krævede lovgivning, der garanterede bedre fordele for lokalsamfund og større royalties fra udvinding af det elektriske batterimetal. Hvad det førte til, ved jeg faktisk ikke.
Til trods for, at Bolivia i oktober 2019 præsenterede den første indenlandsk fremstillede elbil, produceret af statsejede YLB, så fungerede Bolivias lithiumudvinding ikke i flere år.
Siden Morales' flugt har Luis Arce, den nye præsident, som også er socialist, indledt en anden tilgang.
Ud fra et ønske om at udvikle fabrikker i syv af Bolivias 28 saltflager, herunder Uyuni, Coipasa, Pastos Grandes, Capina, Cañapa, Chiguana og Empexa, indbød han 8 udenlandske firmaer til at pilotteste udvindingspolitikken.og her havde Bolivia også øje for Europa.
Efter at Morales er vendt tilbage og har genvundet magten har han givet både Kina og Rusland adgang til Bolivias lithiumreserver - først med underskrevne aftaler med det kinesiske konsortium CATL BRUNP & CMOC (CBC) og selskabet Citic Guoan Group, og i midten af december 2023 underskrev Bolivia også en aftale på $450 millioner med det russiske statsfirma Uranium One Group, et datterselskab af Rosatom, der gav Rusland adgang til dets reserver.
I henhold til aftalen vil det russiske firma investere i Bolivia over to år i et pilotprojekt om lithiumproduktion i Colcha K-samfundet, i afdelingen Potosi, i tre faser. I første fase er målet at producere 1.000 tons lithiumkarbonat om året, i anden fase op til 8.000 tons, og yderligere 5.000 tons i tredje fase. Kontrakten er den anden underskrevet med Uranium One Group. I det første, i juni 2023, blev de kontraherende parter enige om at bygge et industrielt kompleks af lithiumkarbonat i Pastos Grandes i det sydvestlige Bolivia.
Hvad angår Kina, blev den første aftale indgået i januar 2023 med CBC-konsortiet, under ledelse af CATL, om at investere i alt 1,4 milliarder dollars i installationen af to industrianlæg til direkte udvinding af lithium i Salar de Uyuni, verdens største saltørken. I juni 2023 underskrev Bolivia en kontrakt med Citic Guoan om retten til at udnytte lithiumreserver i Salar de Uyuni. For nylig, den 18. januar 2024, underskrev CBC-konsortiet endnu en aftale, der uddyber samarbejdet inden for lithiumefterforskning i Salar de Uyuni med en yderligere investering på 90 millioner dollars.
Aftalerne med Kina og Rusland bekymrer omverdenen - af to grunde. For det første, fordi netop de to lande er ikke kendt for at tage de store miljøhensyn. Og for det andet - og måske vigtigste - så er vesten jo bestemt ikke interesseret i at netop de to lande vinder indflydelse rundt omkring i verden.
En boliviansk delegation har dog også besøgt Belgien og Frankrig for at præsentere investerings- og samarbejdsmuligheder. Særligt samtalerne med franske virksomheder og myndigheder var tilsyneladende meget positive. Og Bolivia er nu i forhandlinger med Italiens Protecno, Frankrigs Eramet og desuden australske Eau Lithium.
ER DET VESTENS TIDLIGERE UDNYTTELSE AF DERES KOLONIER VI SER GENTAGET?
I starten af dette blogindlæg opstillede jeg spørgsmålet, om vi i bedste kolonistil udnytter udviklingslandene? Den tese holder imidlertid ikke. For det første har det fattige Bolivia undgået at gå i den fælde, da de selv har bevaret kontrollen over lithiummet, og de endda har fået opbygget den industrialisering, der skal bearbejde den videre. For det andet er hverken Chile eller Argentina fattige udviklingslande (selv om Argentina regelmæssigt kommer i økonomisk uføre), og for det tredje kan man ikke sige, at de bliver økonomisk udnyttet af vestens lande for både Chile og Argentina - og især Chile - har indtægter ved eksport af lithium - også selv om man må medgive, at de multinationale selskaber, der sikrer sig koncessioner og investerer i lithiumudvinding, får en større del af kagen. Et træk ved de lande, vi tidligere kaldte u-lande, er, at de mest var råstofeksporterende, men ikke selv havde kapacitet til at forarbejde disse. Det gælder for de to sydamerikanske lande, når det gælder lithium. De eksporterer lithium som råstof, og det er andre lande/multinationale selskaber, der tjener på anvendelsen af lithium ved fremstilling af lithiumbatterier, som bilproducenterne har brug for og betaler godt for.
En artikel i Times Magasin er dog inde på samme tanke som mig:
But with the global energy transition set to trigger a 40-fold increase in lithium demand between now and 2040, per the International Energy Agency, mining companies are competing to secure supplies in less developed locations, like Argentina and Bolivia, as well as Serbia and Mali. Some local communities in these areas—the Argentine Puna, is home to some 50,000 people—say they are about to meet the same fate as those in Chile: seeing their resources taken and lands irrevocably altered to feed the markets of richer countries—neocolonialism dressed up as a green revolution.
"Nu når så mange virksomheder er kommet på jagt efter vores lithium, er det,at det begynder at bekymre os. Hvad bliver der tilbage af vores saltflade, når de forlader det?” spørger 60-årige Marta Rios, der er bosiddende i Tolar Grande, som jeg tidligere har omtalt - byen på udkanten af Arizaro Salt Flat.
"Vi er nødt til at afmystificere ideen om, at saltfladen er tomt territorium," tilføjer hun. »Den er ikke tom – der bor folk. Folk, der i årevis har sagt, at alle miljømæssige, sociale og menneskerettigheder bliver krænket i disse områder. De organiserer sig i modstand for at konfrontere en dyb magtasymmetri med kapitalen."
Jeg hæfter mig ved frasen "less developed locations" Kunne man hævde, at det er landene selv, der i næsten kolonial stil udnytter de mindre udviklede områder i egne lande? At det er landene selv, der udnytter de fattige mennesker i deres egne lande, når de ser stort på indfødte folks forringede livsvilkår og rettigheder?
Man kan man kan med god ret hævde, at det er os i Vesten, der skaber de nye problemer, fordi det er os, der presser på for at få lithium, men her kunne landene jo selv stille større krav til de aktører, der udvinder lithium.
Men er det urimeligt bare at være imod lithiumudvinding, når vi nu gerne vil have mere klimavenlige elbiler, kan man spørge? Lidt måske. Men jeg forstår nu godt de fattige befolkninger - især i ugæstfrie randområder i Chile og Argentina, for hvem det nok aldrig bliver aktuelt at købe en dyr elbil. At netop deres natur og levevilkår skal ofres - selvom vi naturligvis alle må yde vores for et bedre klima.
At miljøforhold og dermed levevilkår forringes for folk, der lever på kanten af salinaerne er indiskutabelt,
Der er ingen tvivl om, at de store udvindingsselskaber er opmærksomme på miljøspørgsmålene - måske fordi de skaber problemer med befolkningernes accept.
Nogle prøver at gå nye veje
I Salta-provinsen søger Centenario-Ratones - et joint venture mellem det franske firma Eramet og det kinesiske firma Tsingshan - at implementere en ny lithium-ekstraktionsteknik, kendt som Direct Lithium Extraction (DLE).
DLE kræver ikke vandfordampningsdamme, men leder underjordisk saltlage til tanke, hvor en kemisk proces adskiller lithium fra resten af væsken, som derefter pumpes tilbage i saltfladen.
Teknologien er blevet udråbt som en potentiel "game-changer" for industrien, da den lover at reducere dets betydelige vandforbrug - en knap ressource i den tørre region - og samtidig øge produktionen. Eramet hævder, at DLE vil tillade det at genbruge60 % af det ferskvand, det bruger. "Vi tror på, at det er muligt at drive minedrift på en produktiv måde med mindst mulig miljøpåvirkning," fortæller bæredygtighedsdirektør for Eramets datterselskab i Argentina.
Også Bolivia er klar til den nye teknik, og de er endda klar til at samarbejde med amerikanske firmaer- selv stadig med en socialistisk præsident. Bolivia har hældt hundredvis af millioner af dollars i traditionelle fordampningsdamme, der kun har produceret lidt lithium, til dels på grund af forholdsvis megen regn sammenlignet med projekter i Chile og Argentina, dels pga. høje naturligt forekommende koncentrationer af magnesium.
Så nuværende præsident Luis Arce har kun indhentet bud fra firmaer, der bruger en anden og uprøvet teknologi kaldet "direkte lithiumekstraktion" - som kunne producere lithium hurtigere, men som har brug for en anden og ny infrastruktur, som endnu ikke er bygget.
Otte konkurrenter fra Kina, Rusland, Argentina og USA bød ind. heriblandt russiske Uranium One, den amerikanske startup Lilac Solutions - støttet af den tyske bilproducent BMW (BMWG.DE), Bill Gates' Breakthrough Energy Ventures, den gigantiske kinesiske batteriproducent CATL (300750.SZ) og endelig EnergyX, et amerikansk teknologifirma.
Ingen af virksomhederne havde tidligere udnyttet lithium i kommerciel skala.
Men EnergyX havde udviklet og patenteret den særlige DLI under navnet LiTAS, og det var dem, der blev valgt til at udføre et pilotprojekt.
EnergyX skriver: "Vi viser den innovation, der er nødvendig for at løse de reelle problemer i vores branche. Ved at øge lithiumudbyttet, reducere behovet for tunge kemikalier, metaller og store mængder vand til forarbejdning af saltlage, samtidig med at lithium produceres meget hurtigere end nuværende metoder, er LiTAS fremtiden for lithiumekstraktion. Dette blev bevist af tredjepartsevaluatorer i Bolivia, som var i stand til at udvinde 94 % af lithiumet i lokale saltlage under kommercielle forhold ved hjælp af LiTAS. Vores næste generation af DLE-teknologi vil være saltlageagnostisk, hvilket betyder, at den vil være i stand til at behandle saltlage uanset deres koncentration og kemiske egenskaber – et problem, der kan begrænse andre teknologier."
EnergyX skriver endvidere - temmeligt svulstigt:
EnergyX respekterer Bolivias suverænitet og endelige valg for hvilket DLE-selskab, de i sidste ende ønsker at arbejde med, uanset årsag eller slet ingen grund. Vi vil ikke appellere nogen endelig afgørelse eller denne diskvalifikation på grund af tekniske forhold, og vi håber, at Bolivia i fremtiden vil overveje EnergyX, hvis behovet for lithiumteknologi, forarbejdning og raffinaderi opstår. EnergyX tilbød den laveste pris og lav risiko løsning, der maksimerer nytten af Bolivias eksisterende investering i fordampningsdamme i Uyuni, og står klar og villig. EnergyX sætter pris på, at YLB gav virksomheden en mulighed for at fremvise vores teknologi til verden og demonstrere, at virksomheden er i stand til at implementere og idriftsætte rigtigt, fungerende udstyr til marken til langvarige test.
Endelig vil EnergyX hædre den donation på 100.000 USD, det har givet til Potosí-sundhedssystemet, hvilket gør det muligt for tusindvis af børn at modtage øjenscreeninger, og til Uyuni-uddannelsessystemet, der bygger 6 nye skoler og et teknologisk computerlaboratorium. Vores ESG-løfte holder stærkt inden for vores kerneværdier. Vores administrerende direktør Teague Egan har personligt besøgt Bolivia 12 gange, og han bekymrer sig virkelig om landet og dets folk. EnergyX er spændt på fremtiden for disse samfund og ungdommen hos de oprindelige folk i nærheden af saltsletterne, og ønsker Bolivia det bedste i deres bestræbelser på at blive en leder af lithium- og energilagring.
Og endelig et tredje eksempel på forhåbningerne til den ny teknik til lithiumudvinding.
I Catamarca i Argentina er Lake Resources, et mineselskab grundlagt for seks år siden, ved at forberede en saltsø-lithiummine - kaldet Kachi - som skal benytte DLE teknologi fra Californien-baserede start-up Lilac Solutions. Kachi er et af verdens mest avancerede projekter. En repræsentant for firmaet forklarer: "Vi fylder saltlagen i store tanke i bare tre timer. Indeni vil lithiumatomer bryde fra vandmolekylerne og bindes i stedet til små "ionbytterperler" produceret af Lilac Solutions. "Perlerne" fiskes derefter ud af saltlagen og vaskes med en stærk syre for at udskille lithiumchlorid. I mellemtiden kan saltlagen - omkring 800 tons af det pr. ton produceret lithiumcarbonat - returneres til grundvandsmagasinet."
Lilac solutions lover, at på få timer kan Lilacs teknologi indvinde op til dobbelt så meget lithium som den traditionelle metode på 1-2 år og returnere "stort set alt" saltvandet til dets grundvandsmagasin,
Andre skriver om projektet:
"I teorien skulle det forhindre den grundvandsudtømning, der rapporteres af lokalsamfund i Chile. Store mængder ferskvand bliver dog senere brugt i processen med at omdanne lithiumchlorid til lithiumcarbonat, der skal sendes til virksomheder, der fremstiller batterikatoder.
Teknologien er dog meget uprøvet. Selv hos store lithiumproducenter, der udforsker DLE, inklusive verdens største producent, North Carolinas Albemarle Corp., siger eksperter, at det har kæmpet med at flytte fra laboratoriet til marken. Nogle investorgrupper har udtrykt alvorlig tvivl om, at Lake Resources vil få det til at fungere i stor skala på sin ambitiøse tidslinje."
Men i marts 2024 kunne Lake Resources annoncere, at de havde indsendt miljøpåvirkningsvurderingen (EIA) for fase 1 af Kachi lithium-projektet. Vurderingen blev indsendt til Catamarca-mineministeriet og, som de selv formulerer det, "markerer en vigtig milepæl for projektet, da det repræsenterer kulminationen af omfattende feltarbejde og samfundsengagement opnået over de seneste tre år."'
Kachi sigter mod at opnå den første lithiumproduktion i 2027 med en ramp-up, der kulminerer inden udgangen af 2028, som forventes at falde sammen med starten på en længere periode med strukturelt underskud for lithiumkemikalier af batterikvalitet.
Lidt billeder fra Kachi-projektet.
|
Lake Resources lays the ground for its Kachi lithium mine in Catamarca, Argentina.
|
|
A worker at Lake Resources mining company. og A drill extracts lithium-rich brine samples at the Kachi mine. |
Flamingos found in the brine lagoon near where Lake Resources' Kachi project will be developed. Mining expansion in the Andes could affect a fragile ecosystem home to flamingoes and other animals.
|
Et par argentisnske brødre foran en halvfærdig bygning, de er i gang med. De ved ikke, hvad de skal mene om Kachi-projektet. |
Her følger Vasquez-brødrenes fortælling.
The Vasquez brothers aren’t used to visitors. Their farm lies in the Puna, a vast plateau region in the Andes Mountains, some 12,500 ft above sea level and a full day’s drive to the nearest city. The terrain, in the Argentine province of Catamarca, is rough and largely empty; fluffy, big-eyed llamas wander a miles-wide plain between mountains. Only sparse shrubs pepper the ground, glowing yellow-green Technicolor under the close sun.
But one day in 2016, a tall man in his 50s, speaking heavily Australian-accented Spanish, pulled up to the Vasquezes’ remote farmhouse. He told them that a couple of miles away, under the otherworldly surface of the plateau, lay huge amounts of lithium—the white metal essential to making the batteries needed to power electric vehicles and other clean energy technology—and he had a plan to extract it.
But Stephen Promnitz, an Australian mining executive, told the Vasquezes he had a way to extract lithium while preserving their homeland. “He was very polite,” recalls Florentín Vasquez, a friendly 38-year-old in a floppy black sun hat, standing with his two brothers by a half-built adobe farmhouse in March 2022. “He says that they’re not going to use as much water as other projects—that they have a new method that has never been tried before in Argentina.” The uncertainty weighs on the Vasquez brothers, who have lived on this land for three generations, and hope to pass it down to their own children one day. “People from outside can come and tell you, ‘Don’t worry nothing will happen,’” Florentín says. “But we’re the ones at risk.”
ER DER ANDRE MÅDER AT SKAFFE BATTERIER NOK TIL VORE ELBILER?
We can no longer treat the batteries as disposable – Shirley Meng
Mange er optaget af, hvordan vi kan komme til at genbruge lithiumbatterier.
Holdningen er, at hvis de millioner og atter millioner af Li-batterier, der er opbrugte efter omkring 10 års brug, genbruges mere effektivt, vil det hjælpe med at neutralisere alt det energiforbrug.
Volkswagen skriver på deres hjemmeside, at op til 40 % af behovet for lithium til batterier vil kunne dækkes ved hjælp af konsekvent genbrug af brugte batterier. På den måde ville genbrug af elbilsbatterier kunne spare store mængder CO2.
Adskillige laboratorier har arbejdet på at raffinere mere effektive genbrugsmetoder, så en standardiseret, miljøvenlig måde at genbruge Li-batterier på i sidste ende vil være klar til at imødekomme den skyhøje efterspørgsel.
Men indtil videre er det også en besværlig og dyr løsning.
I de almindelige batterigenbrugsanlæg rives batteridele ned til et pulver, og derefter smeltes det pulver enten (pyrometallurgi) eller opløses i syre (hydrometallurgi). Men Li-batterier består af mange forskellige dele, der kan eksplodere, hvis de ikke skilles ad omhyggeligt. Og selv når Li-batterier er nedbrudt på denne måde, er produkterne ikke nemme at genbruge.
NATRIUIM-BATTERIER
Andre er på vej med en helt anden og revolutionerende løsning,nemlig at erstatte lithium med natrium - et grundstof, der findes i bordsalt
"Natrium er en meget mere bæredygtig kilde til batterier [end lithium]," siger James Quinn, administrerende direktør for Faradion, det britiske batteriteknologiselskab, der fremstiller natriumion-batterier for Yarra Valley forsyningsselskab Nation Energie i Australien."Det er bredt tilgængeligt over hele verden, hvilket betyder, at det er billigere at hente og mindre vandkrævende at udvinde ," siger Quinn. " Det kræver 682 gange mere vand at udvinde et ton lithium i forhold til et ton natrium . Det er en betydelig mængde."
Udviklingen af Na+ batterier startede i 1990'erne. Efter tre årtiers udvikling befinder NIB'er sig på et kritisk tidspunkt for kommercialisering. Adskillige virksomheder såsom HiNa og CATL i Kina, Faradion i Storbritannien, Tiamat i Frankrig, Northvolti Sverige, og Natron Energyi USA, er tæt på at opnå kommercialisering af NIB'er.- Men kun tæt på.
Dog annoncerede CATL, verdens største lithium-ion batteriproducent, at de i 2022 var startet på masseproduktion af SIB'er. I februar 2023 placerede det kinesiske HiNA Battery Technology Company , Ltd. et 140 Wh/kg natrium-ion-batteri i en elektrisk testbil for første gang.
Ud over den åbenlys fordel ved den naturlige overflod af natrium, især i saltvand, er det også en fordel, er at kobolt, kobber og nikkel ikke er påkrævet til mange typer natrium-ion-batterier, da mere rigelige jernbaserede materialer fungerer godt i Na+-batterier.
Men fordi natriumioner er større end lithiumioner, kan det være vanskeligere at finde egnede katodematerialer til SIB'er. Materialet skal have en struktur, der kan rumme disse større ioner og give mulighed for effektiv bevægelse under opladnings-/afladningscyklusser. Da natriumioner er større end lithiumioner, svarende til katoden, skal anodematerialet have en struktur, der kan håndtere denne størrelsesforskel og give mulighed for effektiv natriumionbevægelse.
Firmaet NEI udforsker aktivt nye og forbedrede katode- og anodematerialer for at løse udfordringerne med natriumionstørrelse og optimere ydeevnen. Fokus er på at udvikle materialer, der tilbyder høj kapacitet, lang levetid, stabilitet og overkommelige priser for at gøre SIB'er til et overbevisende alternativ til lithium-ion-batterier.
Men hvordan fungerer el-bilernes lithiumbatteri egentlig?.
Overordnet set er der tre bestanddele i et ion-batteri: Katode-materialet, anode-materialet og elektrolytten. “Katode” og “anode” for den positive hhv.
negative pol i batteriet. Ionerne – fx lithium-ioner
i et Li-ion-batteri – kommer fra elektrolytten, der
normalt er en væske, som udfylder rummet imellem katode- og anodematerialet. Disse to materialer
holdes desuden adskilt af en tynd membran, som
ionerne vandrer igennem.
Strukturen af katode- og anode-materialerne er alle
gennemtrængt af et netværk af meget små kanaler. De er mindre end 1 nanometer (nm) i diameter, dvs. 0,000001 mm og kan løbe både 1, 2 og
3-dimensionelt gennem materialet. Kanalstørrelsen passer netop til størrelsen af de ioner (fx Liioner), der kommer fra elektrolytten. Opladningen
af et ion-batteri består i, at man med den eksterne
(opladnings)strøm tvinger ioner til at diffundere ud
af katoden over i elektrolytten og videre derfra over
i anodens materiale, som infi ltreres via netværket af
ion-kanaler.
Processen er ikke spontan og kræver derfor tilførsel af energi. Energien “investeres” i at tvinge Liionerne ind i anodematerialet hen imod en slutsituation, hvor kanalerne er tæt pakkede og batteriet fuldt opladet. Diff usionen den anden vej,
hvor ionerne vandrer ud af anode-materialet, tilbage gennem elektrolytten og over i katodematerialet, er derimod spontan. Den er derfor forbundet med frigivelse af energi, og det er denne proces, der langsomt fi nder sted i batteriet, når det
bruges. Når alle ioner er vandret fra anoden tilbage til katoden er batteriet fl adt – og klart til at blive genopladet.
Wikipedia har en fin lille video, der viser det. Jeg har taget nogle skærmdumps.
Når batteriet benyttes, bevæger lithium-ionerne sig fra en katode til en anode
Batteriet tømmes /aflades
Under opladning bevæger lithium-ionerne sig fra anoden til katoden igen.
Lithium-ionerne bevæger sig altså frem og tilbage mellem katode og anode i elektrolytvæsken, og energien frigives, når lithium-ionerne bevæger sig mod anoden.
Natriumbatteriet fungerer på samme måde - blot med lithium udskiftet til natrium.
MEN LØBER VI TØR FOR LITHIUM?
At elbiler udledes mindre CO2 end benzinbiler er vel indiskutabelt, men er det så - også på langt sigt - løsningen på et af vore miljøproblemer? Er der nok lithium til alle de millioner af elbiler, vi ønsker at fremstille, eller slipper lithiummet op? Er det en vedvarende ressource eller vil den slippe op?
Jeg hoppede lidt i stolen, da jeg så overskriften : "
En verdensomspændende mangel på lithium kan komme allerede i 2025."
Kunne det da passe? Har vi allerede brugt alt for meget litium?
Heldigvis ikke. Der er en anden forklaring, nemlig den at det aktuelle udbud af lithium ikke kan opfylde det nuværende behov i batterifabrikkerne. Ikke fordi der ikke er lithium, men fordi der endnu ikke udvindes så meget.
Men der gives mange estimater på udviklingen.
Benchmark, verdens førende udbyder af uafhængige prisvurderinger, markedsprognoser, omkostningsanalyser og rådgivning til det globale lithiummarked, forventer, at efterspørgslen efter lithium-ion-batterier i 2030 vil vokse med 400 procent og nå op på 3,9 terawatt-timer.
Og derfor er der så stort et fokus på at åbne udvindinger - også fordi det nemt kan tage mere end 5 år fra de første undersøgelser, til udvindingen reelt kommer i gang. Verden producerede 540.000 metriske tons lithium i 2021, og i 2030 forventer World Economic Forum, at den globale efterspørgsel vil nå op på over 3 millioner tons. Der er i 2023 kun 101 lithiumminer i verden, ifølge Refinitiv-data.
Der har løbende været uenighed omkring vækstpotentialet for lithiumudvinding.. Et studie fra 2008 konkluderede, at realistisk opnåelig lithiumcarbonat-produktion kun ville række til en lille fraktion af fremtidig efterspørgsel.De identificerede lithiumreserver blev i 2008 af US Geological Survey (USGS) vurderet til på verdensplan at indeholde 13 millioner ton. De skriver dog også allerede der, tilbage i 2008, at masseproduktion af lithiumcarbonat ikke er miljømæssigt forsvarligt og vil forårsage uoprettelig økologisk skade på økosystemer, samt at liion-fremdriftssystemer er uforenelige med idéen om en 'grøn bil'. Omvendt fandt et studie fra Lawrence Berkeley National Laboratory og University of California, Berkeley i 2011, at den nuværende vurderede reservebase af lithium ikke bør være en begrænsende faktor for batteriproduktion til elkøretøjer på stor skala, da man burde kunne bygge omkring 1 milliard 40 kWh Li-baserede batteier med de nuværende reserver. Et andet studie fra forskere fra University of Michigan og Ford Motor Company i 2011 fandt, at der findes tilstrækkelige ressourcer til at understøtte global efterspørgsel frem til 2100, inklusive den lithium, der kræves til potentielt udbredt brug i transportsektoren. Studiet vurderede, at der på globalt plan findes 39 millioner ton lithimreserver, og at den samlede lithiumefterspørgsel i den 90-år-lange analyserede periode blev vurderet til 12-20 millioner ton afhængig af scenarierne vedrørende økonomisk vækst og genbrugsrater.
Så nu taler vi helt andre tal.
Hannah Ritchie er en skotsk dataforsker, seniorforsker ved University of Oxford i Oxford Martin School og viceredaktør på Our World in Data.
Lige lidt om Oxford Martin School. Den blev grundlagt i 2005, efter at James Martin donerede over £70 millioner, den største donation til University of Oxford i dets mere end 900-årige historie. James Martin havde æresdoktorgrader fra seks kontinenter. Han døde i 2013.
James Martin har skrevet over 100 lærebøger, mange af dem banebrydende inden for deres felt – hvor han forudså de udfordringer, som moderne teknologi, tilslutningsmuligheder og økonomi ville bringe. Han diskuterede de trykte avisers fald og stigningen i 24-timers rullende nyheder, han advarede mod de voksende ekstremer af rigdom og indkomstulighed, og forudså endda allestedsnærværende af mobiltelefoner, online dating og "designer" babyer.
Hans vision var, at skolen skulle være unik i at samle teams af forskere fra på tværs af discipliner for at innovere og finde løsninger på de mest presserende globale udfordringer og muligheder i det 21. århundrede.
Hannah Richies skriver:
Hvor meget lithium har verden? Vi ved det ikke med sikkerhed.
Det, vi kan estimere, er 'ressourcer': et 'bedste gæt' af aflejringer, som vi har opdaget og studeret, og nogle, som vi tror er der, men som er uopdagede.
Ikke alle disse aflejringer er gennemførlige at udvinde med vores nuværende teknologier, eller de er for dyre. Den mængde lithium, som vi ved, vi teknologisk og økonomisk kan udvinde, kaldes 'reserver'.
I 2021 anslås det, at verden havde 88 millioner tons lithium .2Det er 'ressourcer'. En fjerdedel af dette – 22 millioner tons – var muligt at udvinde. Disse er 'reserver'.
I 2021 anslås det, at verden havde 88 millioner tons lithium .Det er 'ressourcer'. En fjerdedel af dette – 22 millioner tons – var muligt at udvinde. Disse er 'reserver'.
Det, der er vigtigt ved disse tal, er, at de ændrer sig hele tiden: Vi opdager hele tiden nyt lithium, og efterhånden som vores teknologier og markedsforhold forbedres, bliver flere af vores ressourcer økonomiske at udvinde.
Hvis vi tæller lithium, der er til stede i havvand, for eksempel, har vi mere, end vi nogensinde kunne få brug for. At trække lithium fra havet vil blive meget dyrere, og endnu har vi ikke teknologien til at udvinde det. Men nødvendighed, som man siger, er opfindelsens moder.
Hvor mange elektriske køretøjer antager vi, at de kendte henholdsvis reserver og ressourcer rækker til? Den gennemsnitlige elbil har i øjeblikket brug for omkring 8 kg lithium.6Med vores nuværende 22 millioner tons reserver ville vi få 2,8 milliarder elbiler. Med vores 88 millioner tons ressourcer ville vi få 11 milliarder elbiler.
Ritchies skøn, baseret på data fra Det Internationale Energiagentur (IEA), viser, at en elektrificeret økonomi i 2030 sandsynligvis vil have brug for alt fra 250.000 til 450.000 tons lithium. I 2022 producerede verden kun 113.000 tons . Da den gennemsnitlige lithiummine tager mindst et par år at komme op at køre, er vi nødt til at finde ud af, hvordan vi hurtigt kommer frem til dette lithium.
Dette bringer os til den måske største udfordring ved EV-revolutionen : hvordan man hurtigt kan udvinde lithium uden at efterlade en række økologiske katastrofer og menneskerettighedskrænkelser i vores kølvand.
Et skøn over lithiumreserverne fra US Geological Survey tilbage i 2015 nåede frem til, at verden har nok kendte reserver til omkring 365 års nuværende global produktion på omkring 37.000 tons om året.
Et mere moderat estimat kommer fra professor Kipling. Når elbilerne kommer til at dominere bilmarkedet, mener han, at der findes omkring 70 års lithium, hvorefter de identificerede globale reserver er opbrugt. Derefter må vi satse på at trække lithium fra havet, hvilket er meget dyrere.
Den største udfordring ved at udtænke et praktisk system til at udvinde lithium fra havet er metallets ultralave koncentration i havvand.
Forskere ved King Abdullah University of Science and Technology har forsøgt sig med en lithium-ledende elektrolyt-membran i havvandsprøver indsamlet fra Det Røde Hav.
Membranen, et ultratyndt glaslignende materiale har gitterhuller lige store nok til at tillade lithiumioner at passere igennem, mens de blokerer større, mere rigelige ioner, inklusive natrium og magnesium. Selvom flere grupper af forskere har udtænkt måder at høste lithium fra havet på, er ingen af metoderne i øjeblikket praktiske. "Det er teknisk muligt at udvinde lithium fra havvand," siger Cui. "Men det handler om omkostninger. Og i øjeblikket er det for højt.”
David Kipping er en britisk-amerikansk astronom, astrofysiker og lektor ved Columbia University, New York, hvor han leder Cool Worlds Lab.
Men hvorfor bringe en astronom og astrofysiker ind i denne artiklel?
Jo, for lithium findes også i stjernene, og Kipping går endda så vidt som til at fundere over, om fremtidige generationer måske skal hente lithium i stjernene eller endda i andre galaxer.
Det lyder lidt vidtløftigt. Men man kan jo godt blive optaget af rummet og stjernerne, som f.eks. forleden aften, da det lykkedes mange at få taget billeder af kometen C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas) – også kaldet ”århundredets komet" – som lige nu passerer jorden igen. Sidste gang var ellers 80.000 år siden.
Så i det blogindlæg, der snart følger, om selve stoffet lithium, kommer du også til at læse om lithium i rummet / i stjernerne.
Her vil jeg slutte mit blogindlæg. Et indlæg, som fik geografilæreren op i mig igen og gav mig lejlighed til at beskæftige mig med det Sydamerika, jeg er så glad for. Lidt storpolitik kom jeg også omkring og en hel del kloge menneskers meninger om det alt sammen.